DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Ali se bo rast cen plemenitih kovin nadaljevala?

V letošnjem letu je cena zlata pridobila 10 odstotkov vrednosti in dosegla najvišji nivo v zadnjih treh mesecih, kar je ugoden začetek, ki odpira vprašanja o nadaljnji rasti cene. Rast cene zlata so spremljali: padec delniških trgov, šibkejši ameriški dolar, večje povpraševanje po zlatu in ponovno zmanjšanje stimulativnih ukrepov v januarju s strani ameriške centralne banke na 65 milijard dolarjev mesečno. Na kitajskem se je povpraševanje povečalo kot rezultat novoletnih praznikov. The Aden Forecast, ki je že 30 let aktiven na trgu zlata, v zadnjem poročilu priporoča nakup.

Ob začetku letošnjega trgovanja je bila cena za trojsko unčo zlata 1206,50 ameriških dolarjev, srebra 19,54, platine 1377 in paladija 718. Cena zlata je do danes (19. 2. 2014) narasla za 9,7 odstotkov, srebra za 12,9, platine za 3,9 in paladija za 3,1 odstotek. Naslednja pomembna zgornja meja, ki jo bodo strokovnjaki in analitiki skrbno opazovali je 25 dolarjev za trojsko unčo srebra, 770 za paladij in 1490 za platino. V primeru, da plemenite kovine presežejo te meje, bodo cene najverjetneje nadalje v porastu.

  Cena zlata v €/g v preteklih 30 dneh

Obstaja veliko ugibanj glede manipulacij na trgu zlata in vprašanj, zakaj ZDA niso vrnile zlata Nemčiji v letu 2013. Logična razlaga je, da ga v tistem trenutku preprosto niso imeli.  Glede na to, da uradna zaloga zlata v rezervah ZDA ni bila preverjena zadnjih 60 let, obstaja možnost, da to drži. Negotovost glede manipulacij je narasla z začetkom stimulativnih ukrepov za zagon gospodarstva in stabilnost finančnih trgov s strani FED, ki so se začeli s svetovno finančno krizo v letu 2008. Od decembra 2008 od junija 2011 je FED v finančni sistem dodala 2 bilijona ameriških dolarjev. Namen teh ukrepov tudi s strani ECB (European Central Bank), BOE (Bank of England) in BOJ (Bank od Japan) je vzpostaviti ponovno zaupanje v svetovno ekonomijo. Manipulacije predstavljajo velik pritisk na ceno zlata, trend se v prihodnje lahko obrne s pomočjo velikega povpraševanja.

Največja proizvajalka in porabnica zlata je Kitajska. Po podatkih China Gold Association je potrošnja zlata v letu 2013, prvič v zgodovini dosegla rekordno količino 1.000 ton. Trenutno je Kitajska po količini zlata v mednarodnih rezervah na tretjem mestu, takoj za ZDA in Nemčijo in jih vztrajno povečuje. Naraščajoča prodaja ameriške kovnice The U.S. Mint se nadaljuje. V januarju se je prodaja zlata povečala za 63 odstotkov, prodaja srebra se je skoraj početverila. Kovnica je prodala za 14 odstotkov več zlatnikov Ameriški orel in dosegla rekordno prodajo srebrnikov od začetka kovanja v letu 1986.

Določena podjetja in banke kot so UBS, Goldman Sachs , Deutsche Bank, Morgan Stanley, Moody’s Investors Services so mnenja, da lahko cena zlata pade do 1.000 dolarjev za trojsko unčo kasneje v tem letu. Predvsem je to možni scenarij v primeru padca cene zlata pod kritično mejo 1265 dolarjev in nadalje pod 1180 dolarjev za trojsko unčo.

Naj spomnimo, da ne glede na padanje cene v letu 2013 zlato predstavlja varno zatočišče predvsem v obdobju velikih finančnih pretresov. Analiza obdobja od leta 1967 do danes kaže, da cena zlata raste v primerih, ko so obrestne mere nižje od inflacije. Predvsem v sedemdesetih in od leta 2001 naprej je rast cene dobila zagon v negativnih realnih obrestnih merah. Cena zlata je v zadnjem mesecu presegla 1265 dolarjev za trojsko unčo, ki predstavlja močno podporo za nadaljnjo rast. V kolikor se bo cena obdržala nad tem nivojem, obstaja verjetnost, da bo trg zlata presegel trg delnic in kasneje v tem letu tudi trg obveznic.

V kolikor cena zlata preseže 1420 dolarjev za trojsko unčo, lahko po napovedih analitikov in strokovnjakov pričakujemo rast tudi do 1536 dolarjev. Tehnične analize kažejo, da bo v primeru porasta cene zlata nad ta nivo, trg zlata spet prešel v bikovski trend. Vendar naj ne bo tehnična analiza edini indikator pri odločitvi za nakup zlata. Vse bolj nestabilne mednarodne politične in gospodarske razmere so dovolj dober razlog, da del denarnih sredstev namenimo za varno naložbo v investicijsko zlato v fizični obliki.

 

Prevod: Špela Poljak

Vir: The Aden Forecast, February 2014 (www. adenforecast.com) in World Gold Council