DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Thomson Reuters GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, maj 2013

Zlato

V družbi Moro se je kljub padcu cene zlata na svetovnih borzah v mesecu aprilu in maju povečalo povpraševanje. Trend povpraševanja je v porastu po vsem svetu, predvsem v azijskih državah. Thomson Reuters GFMS poroča, da se je tudi cena zlata temu primerno odzvala, kar pomeni da se je padec ustavil, cena je dosegla dvojno dno (graf spodaj) in na osnovi analize lahko pričakujemo letošnjo rast, kot ocenjujejo, do 1700 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

GFMS graf
Vir: The Aden Forecast

Cena zlata je 13. aprila letos v ameriških dolarjih padla na raven februarja 2011, platina na raven avgusta 2012, paladij novembra 2012 in srebro na raven oktobra 2010. Naj omenimo, da je indijski praznik Akshaya Tritiya (dan, ko zlatarji in trgovci z naložbenim zlatom delajo 24 ur; prav tako so borze odprte dlje časa) dodatno povečal povpraševanje po fizičnem zlatu, predvsem zlatih kovancih. Na osnovi statistike US Mint je prodaja zlatnikov Ameriški orel aprila letos znašala 210.000 trojskih unč (6,53 tone) oziroma desetkrat več kot aprila 2012, in skoraj štirikrat več kot marca 2013.

 

Povpraševanje po zlatu, po državah (2012)

Vir: Thomson Reuters GFMS

Centralne banke kupujejo zlato. Kljub ugibanjem, da bo morala Ciprska centralna banka na osnovi zahteve Evropske komisije prodati 10 ton zlata, se to ni zgodilo. Zelo majhna verjetnost je, da se bo to zgodilo tudi v prihodnje, saj v skladu z ustavo EU politični vpliv na monetarno politiko centralnih bank ni dovoljen. Centralne banke naj bi bile politično neodvisne, zato prodaja zlatih rezerv ni potrebna, ne glede na priporočila Evropske komisije. Tudi če bi do prodaje prišlo, to ne bi vplivalo na borzno ceno zlata. Po mnenju strokovnjakov raziskovalnega inštituta Thomson Reuters GFMS oziroma upoštevajoč nizko likvidnost finančnih trgov in težav ZDA s primanjkljajem, bi lahko bili priča stabilizaciji cene do sredine letošnjega leta. Razlog je v povečanem povpraševanju po fizičnem zlatu, hkrati trg pričakuje slaba makroekonomska poročila več držav.

 

wgc rezerve, maj 2013

Vir: WGC

 

Srebro

Glede na to da je trg srebra bolj volatilen kot ostali trgi plemenitih kovin, je cena v dolarjih v sredini aprila padla za nekaj več kot 20 odstotkov oziroma pod 22 dolarjev za trojsko unčo v treh dneh, na raven iz oktobra 2010. Povprečna cena srebra za trojsko unčo je v aprilu dosegla 28,98 dolarjev (32,37 dolarjev v istem obdobju lani). V aprilu letos je bilo fizično povpraševanje veliko, ponudba prav tako (za razliko od ponudbe zlata). Prodaja unčnih naložbenih srebrnikov Ameriški orel je dosegla 4,08 milijonov. Skupna prodaja je bila v prvih štirih mesecih letos višja za 57 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem leta 2012. Na drugi strani je industrijsko povpraševanje po srebru manjše, predvsem zaradi manjše ekonomske aktivnosti v tem sektorju v ZDA in na Japonskem. Po napovedih GFMS bo cena srebra vsaj še v naslednjih mesecih volatilna, predvsem nepredvidljiva.

Platina, paladij

Cena platine je ponovno presegla ceno zlata, tokrat kot posledica naraščanja stroškov izkopa v rudnikih in ostalih težav na ponudbeni strani trga platine, ki lahko povzročijo ponovne ustavitve proizvodnje. Morebitne težave bodo tudi na ponudbeni strani paladija, tudi v tem letu lahko pričakujemo primanjkljaj paladija. Najnižjo ceno sta platina in paladij dosegla 16. aprila, 1.377 in 645 dolarjev za trojsko unčo. Najvišje cene pa sta plemeniti kovini letos dosegli, platina 1.736 dolarjev (februar), paladij 785 dolarjev (marec). V veliki meri je za ta vzpon cene razlog na ponudbeni strani trga, predvsem težave v rudnikih v Južni Afriki. Cena obeh plemenitih kovin bi lahko porasla do konca tega leta, kot odziv na morebitne izboljšave evropskega gospodarstva in povečanega povpraševanja investitorjev. Na povpraševanje po platini bo tako na fizičnem trgu kot tudi na trgu vrednostnih papirjev pomembno vplival razplet pogajanj med proizvajalci in vlado v Južni Afriki.

Thomson Reuters poroča, da se bodo na osnovi burnih trgovanj na borzi COMEX (trgovanje z opcijami in drugimi vrednostnimi papirji, vezanimi na ceno zlata) tovrstne špekulacije umirile in bo v naslednjih mesecih in letih ceno zlata pogojevalo povpraševanje po fizičnem zlatu. Svetovne gospodarske razmere diktirajo trdno podlago v zlatu, tako na področju državnih naložb centralnih bank, kot tudi zasebnih investitorjev. To je tudi razlog, da se je cena navzdol stabilizirala in se lahko postopoma pričakuje ponovna rast.   

Glede na pričakovano pomanjkanje kapitala na trgu (Slovenija) in vse večjih socialnih rezov se poskušajte zavedati pomena zlata v portfelju!