DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Drugi kovanec iz serije Življenje v prazgodovini – izide 11. septembra

Kovanec že lahko naročite TUKAJ.

V sredo, 11. septembra izzide drugi srebrnik iz serije Življenje v prazgodovini, JURA, ŽIVLJENJE V ZRAKU (2013). Prvi, TRIAS, ŽIVLJENJE V VODI, je v prodaji od aprila letos.

Moro-Prazgodovina-2-Galerija-03

Osnovne karakteristike novega srebrnika:
masa kovanca: 20 g
masa srebra: 18 g
čistina srebra: 900/1000
premer: 34 mm
nominala: 20 evrov
naklada: 50.000 kovancev

Kovanec je opremljen s škatlico in oštevilčenim certifikatom, za zbiratelje pa sta za celotno zbirko na voljo tudi posebni embalaži.

Na sprednji strani kovanca je prikazan Rhamphorhynchus (v živi in fosilni obliki, kot okostje) – pterozaver, ki je živel v geološkem obdobju Jura, pred približno 155 milijoni let. Ta leteči plazilec je meril slaba dva metra in tehtal okrog 5 kilogramov. Druga, zadnja stran kovanca prikazuje tipično jursko obvodno pokrajino in par pterozavrov pri lovu na orjaškega kačjega pastirja.

Muenze-Jura-Leben-In-Der-Luft-1 Muenze-Jura-Leben-In-Der-Luft-2

 

Petdelna serija kovancev, ki bo v celoti na voljo do konca leta 2015, bo nastajala v sodelovanju z dunajskim prirodoslovnim muzejem Naturhistorisches Museum Wien. Kovanci bodo predstavljali evolucijske mejnike petih zaporednih geoloških obdobij, oziroma čas pred 250 milijoni let do sedanjosti: Trias, Jura, Kreda, Terciar, Kvartar.

Jursko obdobje je se je začelo pred 195 milijoni let in je trajalo približno 54 milijonov let. Ime je dobilo po gorovju Jura na meji med Francijo in Švico, kjer so kamnine te starosti prvič proučevali.

To je bilo obdobje, ko so na kopnem in v zraku vladali ogromni rastlinojedi in manjši mesojedi dinozavri, oceani pa so bili polni rib, lignjev, amonitov, skupaj z orjaškima ihtiozavrom in pleziozavrom. V pozni juri se pojavijo prvi ptiči Archaeopteryx.

Jursko obdobje igra pomembno vlogo še danes – ne samo zaradi izjemnega fosilnega bogastva, ampak tudi gospodarskega pomena, kar potrjujejo naftna polja v Severnem morju.