DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Zasedanje FOMC vplivalo na rast cen surovin

Objavljamo kratek povzetek včerajšnjega zasedanja FOMC na sedežu FED v Washingtonu

Posledica včerajšnjega sestanka odbora za monetarno politiko ameriške centralne banke FED je na svetovnem trgu zlata povzročila porast cene. Ta je z včerajšnjih 31,29 €/g oziroma 1298,90 ameriških dolarjev za trojsko unčo (18.9.2013 ob 17. uri) narasla na 32,58 €/g oziroma 1.372,70 dolarjev za trojsko unčo (19.9.2013 ob 10. uri), kar pomeni 4,1 odstotno porast v evrski in 5,7 odstotno v dolarski ceni.

Sestanek FOMC – odbora za odprti trg ameriške centralne banke – je na sedežu FED potekal dva dni in se zaključil včeraj popoldne. Guverner banke Ben Bernanke je za javnost povedal, da je gospodarski napredek na račun stimulativnih ukrepov centralne banke pod pričakovanim in stopnja nezaposlenosti 7,3 odstotke, kar je še daleč od zastavljenega cilja. Stopnja inflacije je še vedno nižja od ciljnih dveh odstotkov, kar dodatno ovira zagon gospodarstva, h kateremu težijo ukrepi banke. Potrebne bodo dodatne spremembe, ki bodo postopoma pripomogle k okrevanju gospodarstva in ciljni stopnji inflacije, manjši brezposelnosti ter gospodarski rasti.

Zaključki sestanka so ovrgli možnost ukinitve stimulativnih ukrepov v tem letu, tiskanje denarja in nakupi obveznic bodo tako dolgoročnejši. S tem naj bi banka v letu 2016 dosegla gospodarsko rast med 2,5 in 3,3 odstotki, brezposelnost med 5,4 do 5,9 odstotki in inflacijo med 1,7 in 2,0 odstotki. Celotno sporočilo za javnost je dostopno na http://www.federalreserve.gov/

Pričakujemo lahko, da se bo cena zlata po današnjem skoku v naslednjih dneh stabilizirala in postopoma nakazala trend v naslednjih mesecih. V trenutno nestabilnih razmerah in ob nihanju cene zlata, ki v prejšnjih letih ni bila tako izrazita, je potrebno portfelj naložb prilagoditi dogajanjem na trgu. Naj poudarimo, da zlato dolgoročno ohranja oziroma plemeniti vrednost premoženja profesionalnih investitorjev in posameznikov ter predstavlja varno naložbo za prihodnost. Zlato tudi ohranja status strateške kovine, kar se odraža v vse večjih monetarnih rezervah posameznih bogatejših držav.

World_Official_Gold_Holding

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir: World Gold Council
Datumi zasedanja v FED so objavljeni TUKAJ.