DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Analize in napovedi o gibanju cene plemenitih kovin v 2014

Več kot dvajset uglednih strokovnjakov in analitikov na področju trgovanja s plemenitimi kovinami je podalo svoje analize in napovedi gibanja cen plemenitih kovin v letu 2014. Med njimi so Ross Norman (Sharps Pixley Ltd.), Philip Newman (Metals Focus), Philip Klapwijk (Precious Metals Insights Ltd.), Daniel Briesmann (Commerzbank), Sonia Hellwig (Heraeus), Tom Kendall (Credit Suisse), Rhona O’Connell (Thomson Reuters GFMS) in drugi. Zbrane so v poročilu Forecast 2014, ki ga je nedavno objavilo mednarodno združenje LBMA (London Bullion Market Association).

Sklepamo lahko, da bo cena zlata in ostalih plemenitih kovin v tem letu še nestabilna, izključen ni padec prav tako ne porast cen. Ne glede na to, kako se cene gibajo na kratki rok, je potrebno na fizični trg plemenitih kovin, ki je namenjen predvsem dolgoročnemu investiranju, gledati širše.

Ceno trenutno v veliki meri poganjajo politične in ekonomske odločitve svetovnih velesil ter trgovanje s terminskimi pogodbami na zlato in ne dejansko povpraševanje in ponudba. Investitorji v plemenite kovine namreč padec cene izkoristijo za dodatne nakupe fizičnega zlata in niso obremenjeni s kratkotrajnimi izgubami. Naložbe v fizične plemenite kovine so dolgoročne, za varno prihodnost vsakega posameznika, vsekakor ne špekulativne narave.

Plemenita

kovina

Povprečna cena

2.-9. januar 2014

Napovedana povprečna

cena v letu 2014

Povprečna zabeležena

cena v letu 2013

Zlato

1.230 $

1.219 $

1.411 $

Srebro

19,87 $

19,95 $

23,79 $

Platina

1,406 $

1.490 $

1.487 $

Paladij

732 $

774,81 $

725,29 $

Povprečne cene plemenitih kovin za trojsko unčo v letu 2013 in 2014 (v ameriških dolarjih), vir: LBMA


Zlato

Vrednost zlata je na zadnji trgovalni dan v letu 2013 dosegla 1.201,50 dolarjev za trojsko unčo, kar je 28 odstotkov manj kot v prvem tednu trgovanja istega leta in predstavlja največji padec od leta 1981. S tem je bila prekinjena letna povprečna rast cene zlata v zadnjih dvanajstih letih. Strokovnjaki in analitiki pričakujejo, da se bo v letu 2014 cena zlata gibala med 1.067 in 1.379 dolarji za trojsko unčo. Povprečna cena zlata naj bi v letu 2014 znašala 1.219 dolarjev, kar je 0,9 odstotka manj kot v prvem tednu trgovanja letos.

V letošnjem letu bodo na ceno v veliki meri vplivali ekonomski kazalniki ameriškega gospodarstva in svetovno fizično povpraševanje po zlatu. Na svetovno borzno ceno zlata bi lahko pomembno vplival tudi padec ali porast indeksov na svetovnih borzah. Rast cene zlata predvsem lahko zavira okrepitev ameriškega dolarja, dodatno zmanjšanje stimulativnih ukrepov ameriške centralne banke, šibki globalni pritiski inflacije, presežek zlata na trgu in nadaljnje likvidacije zlata ETF skladov. Podporo za rast cene zlata v tem letu predstavlja povečano povpraševanje Kitajske po fizičnem zlatu, zmanjšanje uvoznih omejitev zlata in dajatev Indije, zmanjšanje proizvodnje zlata v rudnikih ter padec zalog na račun zmanjšanja reciklaže zlata.

Po napovedih raziskovalnega inštituta Thomson Reuters GFMS bo celotno Kitajsko povpraševanje v tem letu malenkost višje kot v letu 2013. Svetovno proizvodnjo zlata v rudnikih v letu 2014 ocenjujejo na 2903 ton, kar je skoraj odstotek manj kot v letu 2013 (2930 ton). Celotne investicije v fizično naložbeno zlato naj bi v tem letu dosegle 925 ton, kar je 23 odstotkov manj kot letu 2013 (1203 ton). GFMS napoveduje letošnjo povprečno ceno zlata na 1.225 ameriških dolarjev za trojsko unčo, gibala pa naj bi se med 980 in 1.380 dolarjev za trojsko unčo.

Srebro

V preteklem letu je najbolj padla cena srebra, za 36 odstotkov. V veliki meri bo cena srebra v tem letu sledila ceni zlata, povprečje pa naj bi znašalo okoli 19,95 dolarjev za trojsko unčo, napoveduje LBMA. Cena srebra bo med vsemi štirimi kovinami najbolj volatilna, gibala pa naj bi se med 16,37 in 23,94 dolarji za trojsko unčo. Presežek na trgu srebra ni naklonjen rasti cene srebra, prav tako se lahko v primeru šibke gospodarske rasti največjih svetovnih ekonomij zmanjša industrijsko povpraševanje po srebru. Ob padcu cene srebra se lahko ponovno pojavijo večje likvidacije srebra ETF investitorjev, kar bi ceno dodatno potisnilo navzdol. Glede na to da ameriško in evropsko gospodarstvo že kažeta znake okrevanja, in če se bo ta rast nadaljevala skozi leto 2014, lahko tekom leta cena srebra poraste nad predvideni nivo na račun rasti svetovne industrije.

Platina in paladij

Napovedi za ceno platine in paladija so obetavne. Napovedi kažejo, da bo po veliki verjetnosti povprečna cena obeh plemenitih kovin v tem letu  višja od povprečne cene v letu 2013. Povprečna borzna cena platine bo po napovedih strokovnjakov v tem letu dosegla 1.490 dolarjev za trojsko unčo, kar je 6 odstotkov več kot v prvem tednu trgovanja tega leta, gibala pa naj bi se med 1.300 in 1.650 dolarjev za trojsko unčo. Podporo ceni predstavlja dodatno zmanjšanje ponudbe platine v primeru stavk in nemirov v rudnikih in rast svetovnega industrijskega povpraševanja.

Cena paladija naj bi v tem letu dosegla povprečje 774,81 dolarjev za trojsko unčo, kar je 5,8 odstotka več kot ob začetku tega leta in 50 dolarjev več od povprečne cene v letu 2013. Rast cene so strokovnjaki utemeljili z večanjem primanjkljaja paladija, predvsem kot rezultat manjšega izkopa in izvoza zalog iz Rusije ter povečane uporabi paladija v avtomobilskem sektorju.

Zanimivost: Avstrijska kovnica Munze Osterreich obratuje 24 ur na dan, da bi zadostila povečanemu povpraševanju po fizičnem zlatu. V letu 2013 se je prodaja kovnice povečala za 36 odstotkov. O povečanem povpraševanju od začetka padanja cene v letu 2013 poročajo tudi britanska, ameriška in avstralska kovnica. Prodaja naložbenih kovancev avstralske kovnice The Perth Mint je v zadnjem mesecu narasla za 20 odstotkov v primerjavi z januarjem 2013. Zaradi izjemnega povpraševanja so v britanski kovnici The Royal Mint pošli zlati kovanci Sovereign. (Vir: Bloomberg)

Prevod: Špela Poljak