DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin, julij 2014

Vir: The Aden Forecast

Svetovni delniški trgi v zadnjem času rastejo kot posledica monetarne politike ZDA oziroma nizkih obrestnih mer, vendar ekonomski kazalniki kažejo, da finančne razmere po svetu še niso stabilne. Veliko držav izvaja ukrepe za omejitev deflacije. Gospodarska rast držav kot so ZDA, Kitajska in Japonska je relativno nizka. Fed sicer nadaljuje s stimulativnimi ukrepi, a obrestne mere so nizke in tako naj bi ostalo do nadaljnjega. Dolar medtem postopoma slabi. Svetovni finančni sistem je navidezno bolj stabilen, vendar ima dejansko veliko nerešenih težav, zato poglobitev svetovne recesije ni izključena.

Napetosti na Srednjem vzhodu in v Ukrajini, slabitev dolarja in politika nizkih obrestnih mer so v zadnjem mesecu pripomogli k rasti cene zlata. 2. junija je bila cena zlata za trojsko unčo 1241,90 dolarjev – 29,28 evrov za gram čistega zlata – in od tedaj postopoma raste. Napovedi na trgu zlata se izboljšujejo, kar odražajo tudi večji nakupi ETF. Leto 2014 (ali 2015) bi lahko bilo prelomno za trg zlata, ki lahko ponovno preide v bikovski trend. Rast trga zlata, ob istočasni rasti trga delnic in obveznic, po mnenju strokovnjakov obeta stabilnejšo rast in je le vprašanje časa. Na to med drugim kaže tudi naslednje:

1.  Povpraševanje investitorjev je v porastu.
2.  Indija, največja porabnica zlata na svetu, naj bi v prihodnje nekoliko sprostila uvozne omejitve.
3.  Zlato zgodovinsko in tudi danes predstavlja pomemben del mednarodnih rezerv centralnih bank.
4.  Geopolitične napetosti v svetu so pogoste in v takih razmerah se zlato najbolj izkaže kot varna naložba.

Borzna cena za gram zlata v zadnjem mesecu

Padec borzne cene zlata 15. julija, ki je viden tudi na zgornjem grafu, je posledica prodaje več kot 17.000 terminskih pogodb vezanih na zlato, v skupnem znesku več kot 2.3 milijarde ameriških dolarjev. Prodaja je sledila objavi FOMC, da je po zadnjih podatkih ameriško gospodarstvo nekoliko stabilnejše. Padec torej ni odraz gibanja trga fizičnega zlata, ampak papirnatega trgovanja. Tehnične analize kažejo, da je v tem trenutku pomembna zgornja meja cene zlata 1380 dolarjev za trojsko unčo, naslednja je 1420 dolarjev. To sta pomembna mejnika za ceno zlata, ki lahko pomenita začetek trenda dolgoročne rasti. World Gold Council je pred kratkim zapisal, da trenutne finančne razmere ponujajo odlično priložnost za dodatne nakupe zlata.

Cena srebra ima velik potencial. Glede na to da je trg srebra manjši in s tem občutljivejši, bo lahko rast cene večja kot pri zlatu. Pomembna meja za srebro je trenutno 20,90 dolarjev za trojsko unčo in nadalje 24 dolarjev za trojsko unčo. Srebro se obnaša kot plemenita kovina in obenem kot surovina, zato lahko cena srebra strmo naraste v primeru sočasnega porasta cene zlata in bakra.

Paladij je najbolj obetaven med plemenitih kovin, namreč, vedno manj ga je na trgu, ponudbo pa skoraj v celoti določa Rusija. Paladij je 15 krat bolj redka kovina od platine. Povpraševanje je na drugi strani vedno večje, zato je za ceno paladija v zadnjih letih značilna konstantna, postopna rast. V letu 2013, ko so ostale plemenite kovine doživele padec cene v višini 20 odstotkov in več, se je cena paladija obdržala na skoraj enaki ravni. Napetosti v Rusiji (in Ukrajini) ter v Južni Afriki (dva največja proizvajalca paladija) so v zadnjem času dale dodatno podporo ceni paladija, ki lahko v naslednjem letu do dveh doseže 1000 dolarjev za trojsko unčo. Prvič letos analize kažejo dobre napovedi tudi za platino, s potencialno rastjo do 1700 dolarjev za trojsko unčo.

Prevod: Špela Poljak