DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin, oktober 2014

Vir: The Aden Forecast

Borzna cena zlata se je v letošnjem letu gibala med 28,13 € in 32,80 € za gram, ter v zadjem mesecu med 30,28 in 31,38 €. Volatilnost zlata je nizka. Cena zlata je pod pritiskom zaradi monetarne politike vodilnih držav, predvsem ZDA, in trenutnega rastočega trga delnic ter obveznic.

Močan dolar zmanjšuje učinkovitost Fed v boju proti deflaciji in upočasnuje gospodarsko rast ZDA. Posledično ostajajo obrestne mere nizke, verjetnost nadaljnjega izvajanja stimulativnih ukrepov (QE) pa je večja. Bančni krč je sicer nekoliko popustil, vendar je posojanje denarja med bankami še zmeraj zelo konzervativno.

Cena srebra je zadnji mesec dosegla najnižjo vrednost v zadnjih štirih letih. Platina je v zadnjem mesecu dosegla najnižji nivo v zadnjih petih letih, kar predstavlja velik pritisk na proizvajalce platine. Paladij je pred dobrim mesecem dosegel rekordno vrednost v zadnjih 14 letih. Kljub manjšemu padcu v zadnjem mesecu, je dolgoročni trend cene paladija še vedno v naraščanju.

Borzna cena paladija zadnjih 6 tednov

Zajeta slika1

Cena paladija zadnjih 10 let

Zajeta slika2

Odločilni dejavnik cen plemenitih kovin v zadnjem mesecu je krepitev dolarja od julija letos dalje. Močan dolar je posledica zmanjšanja stopnje brezposelnosti v ZDA. Medtem naraščujoče geopolitične napetosti trenutno nimajo vidnega vpliva na plemenite kovine. Kar se lahko zelo hitro spremeni in obstajajo možnosti, da bo že naslednje leto prelomno za ceno zlata in ostalih plemenitih kovin, poroča The Aden Forecast.

V kolikor se bo cena zlata v naslednjih mesecih obdržala nad 1.230 dolarjev za trojsko unčo, bi to vsekakor pomenilo dober znak za njeno stabilnost. The Aden Forecast piše, da naj bodo investitorji pozorni na nivo 1.180 dolarjev za trojsko unčo zlata. V kolikor se bo cena obdržala nad to vrednostjo, lahko po tehničnih analizah letos izključimo nadaljnji padec.

Kakorkoli, gledano obdobje od leta 1972, se trend zlata in trend dolarja dolgoročno gibljeta v nasprotni smeri. Cena zlata dolgoročno raste, vrednost dolarja pa dolgoročno pada. Ne glede na to, da cena zlata v zadnjem času pada, in vrednost dolarja raste, je dolgoročni trend še zmeraj obraten. Da bi vrednost dolarja konstantno rasla ni v interesu ZDA in je vprašanje časa, kdaj se bo trend obrnil. Trenutne nizke cene plemenitih kovin so vsekakor dobra priložnost za nakup.

Prevod: Špela Poljak