DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Paladij – primanjkljaj na trgu je velika podpora ceni

Cena paladija trenutno dosega najvišji nivo v zadnjih 13 letih, in strokovne analize kažejo, da lahko pričakujemo nadaljnjo rast. Rast globalne prodaje vozil je razlog za veliko povpraševanje po paladiju, medtem pa močan dolar pritiska na ceno paladija, poročajo analitiki pri Bullion Desk. Ocenjujejo, da bo zaradi povečanega povpraševanja po avtomobilskih katalizatorjih trg paladija letos ponovno v primanjkljaju za približno 1,4 milijonov trojskih unč oziroma 43,5 ton.

Paladij

Najnovejše poročilo raziskovalnega inštituta Thomson Reuters v tem letu obeta rast cene paladija. Povprečna cena naj bi dosegla 845 dolarjev za trojsko unčo, v letu 2016 tudi 900 dolarjev za trojsko unčo. V letu 2014 se je med vsemi plemenitimi kovinami paladij z 11 odstotno rastjo izkazal najbolje, saj je povprečna cena paladija za trojsko unčo dosegla 799 dolarjev. Podporo rasti cene paladija predstavlja rastoče povpraševanje v industriji, več investicij v paladij in negotovost glede ponudbe paladija na trgu – ta izvira iz napetih razmer v rudnikih v Južni Afriki in politike Rusije.

Banka Barclays poroča, da je pošiljka paladija iz Rusije v Švico aprila letos dosegla najnižji nivo v zadnjih dveh letih; 36.000 trojskih unč oziroma 1,2 tone, kar je 59 odstotkov manj kot leto prej, kar dodatno povečuje primanjkljaj paladija na trgu. Istočasno je padla količina pošiljk paladija preko Kitajske. Uradna količina paladija v lasti Rusije ostaja neznana.

Sharps Pixley favorizira prav paladij, pravi izvršni direktor Ross Norman. Poudarja, da ne glede na morebitni manjši padce cene, kot rezultat neugodnih gospodarskih razmer, v tem letu ponovno pričakujejo rast cene paladija.