DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Prodaja zlata na Šanghajski borzi povzročila padec cene

Vir: Sharps Pixley

Na Šanghajski borzi je bilo včeraj izredno hitro, v le dveh minutah, prodanih pet ton zlata – normalna količina trgovanja na SGE je 25 ton dnevno – vrednih 2,7 milijarde dolarjev, kar je povzročilo padec cene zlata na 1.088 dolarjev za trojsko unčo oziroma na najnižjo vrednost od marca 2010. Rekordna vrednost zlata je bila dosežena septembra 2011, in sicer 1.923 dolarjev za trojsko unčo.

Zajeta slika

V evrskem smislu je cena v noči na ponedeljek (20. julija) v 20 minutah padla za točno 1 € za gram čistega zlata.

Prodaja zlata v Šanghaju je bila posledica špekulacij o dvigu obrestnih mer v ZDA in Veliki Britaniji, piše Sharps Pixley. Cena zlata je namreč pod dodatnim pritiskom odkar je Janet Yellen, predsednica Federal Reserve Bank, prvič v zadnjem desetletju napovedala dvig obrestnih mer v primeru, da bo gospodarska rast ZDA v skladu s pričakovanji. Mark Carney, guverner Bank of England, je prav tako posvaril pred zvišanjem obrestnih mer. Na ceno vpliva tudi začasna rešitev grške krize, namreč banke so se po treh tednih včeraj ponovno odprle. Atenska borza ostaja zaprta.

Ob padcu cene zlata so nekateri institucionalni investitorji in posamezniki zapirali svoje pozicije v zlatu z namenom, da bi zmanjšali izgube. Padec cene je torej povzročil dodatne prodaje terminskih pogodb na zlato.

Ross Norman, izvršni direktor Sharps Pixley, navaja, da za prodajo petih ton zlata najverjetneje stoji večji sklad ali večji investitor. S prodajo naj bi namerno znižal ceno zlata, kar bi mu kasneje omogočilo dodaten nakup zlata po nižji ceni. V tem primeru lahko pričakujemo ponovni porast cene, trenutno nizka cena zlata pa omogoča ugoden nakup. Zlato naj bo dolgoročna naložba, saj v času ohranja realno vrednost. Prav tako so dolgoročne napovedi za ceno zlata bolj obetavne.