DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2016

Dogajanje na finančnih trgih je v zadnjem času zaznamoval t.i. Brexit in posledično velika volatilnost na finančnih trgih. Na dan objave izida referenduma je cena zlata skokovito narasla, investitorji v kapitalske trge pa so istočasno izgubili približno 2 bilijona USD gledano globalno.

Posledica Brexit-a so še bolj negotove ekonomske in politične razmere v svetu in upočasnitev globalne ekonomske rasti, kar lahko vodi celo v novo dolžniško krizo. Posebej zaskrbljujoče je, da tudi nekatere druge evropske države razmišljajo o izstopu iz že tako oslabljene Evropske unije. Obenem je vedno več obrestnih mer negativnih, kar tudi nakazuje, kako šibka je globalna ekonomija.

Kljub temu, da so si delniški trgi opomogli, je zlato ponovno prišlo v ospredje zaradi njegove edinstvene vloge zavarovanja pred tržnimi šoki in negotovimi razmerami. Po napovedih avtorjev poročila The Aden Forecast, nas bodo te razmere zaznamovale še kar nekaj časa.

Povpraševanje po zlatu je zaradi volatilnosti kapitalskih trgov, visoke stopnje negotovosti, neuspešnih ukrepov centralnih bank (QE) in negativnih obrestnih mer, v porastu.  Zlato je v tako nestanovitnih razmerah izrednega pomena in že tisočletja velja za varno zatočišče. Med drugim je zlato edina valuta, ki je poznana in sprejeta po vsem svetu. Kot je navedel pred kratkim Marc Faber: ”Zlato je moja najljubša valuta.”

Zajeta slika

Nedvomno je zlato v letu 2016 prestopilo v trend rasti, prav tako srebro.  Cena srebra je v primerjavi z najnižjo vrednostjo lani decembra zrasla za 49 odstotkov, cena zlata pa za 30 odstotkov.

Povpraševanje centralnih bank po zlatih rezervah je že od leta 2010 veliko. Odkar je Kitajska, največja proizvajalka in porabnica zlata, napovedala za 57 odstotkov višje zaloge zlata kot v letu 2009, zlato organizirano kupuje na mesečni bazi. Vodilna v nakupih naložbenega zlata je tudi ruska centralna banka. Po podatkih Bloomberg, so trenutne zaloge ETF skladov najvišje od oktobra 2013.

Ko je Janet Yellen v juniju napovedala, da sprememb višine obrestnih mer še ne bo, je cena zlata narasla, vrednost dolarja pa padla. Vrednost ameriškega dolarja je pod pritiskom tudi zaradi nizkih obrestnih mer. Za ceno zlata je slednje pozitivno. Tudi tehnične analize kažejo na trend rasti cene zlata tudi v prihodnosti. Vmesne korekcije so možne in običajne, zato investitorjem priporočamo naložbo v zlato na dolgi rok. Morebiten padec bo za investitorje odlična priložnost za nakup dodatne količine zlata pred zagonom rasti cene zlata.

Vir: The Aden Forecast

Prevod: Špela Poljak