DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2017

Vir: The Aden Forecast

Od 1. januarja so cene plemenitih kovin narasle, in sicer zlato za 9,3 odstotke, srebro za 12,1, platina za 6,3 in paladij za 1,1 odstotek. Letos so rast cene zlata beležile vse svetovne valute, kar je potrditev napovedi, da je bilo leto 2016 prelomno za trg zlata, ki je v bikovskem trendu, piše The Aden Forecast.

Na velikonočni ponedeljek je cena zlata v evrih presegla 39 € za gram oziroma 1.294 dolarjev za unčo, nato je sledila korekcija. Cena je poskočila na račun šibkega dolarja, geopolitičnih napetosti v Severni Koreji, Siriji, Afganistanu, Turčiji, ter napetih odnosov med ZDA, Rusijo, Kitajsko. Evropo so medtem zaznamovale bližajoče se predsedniške volitve v Franciji.  Zgornja tehnična meja za zlato je pri 1.370  dolarjih za unčo, spodnja pa pri 1.230 ameriških dolarjih.

Gibanje cene zlata v €/g v zadnjem mesecu

Čeprav je FED marca zvišal obrestne mere, so še vedno nizke, kar je pozitivno za naložbe v zlato. FED v letošnjem letu načrtuje še dva dviga obrestnih mer. A dokler ne bo občutnega zvišanja obrestnih mer, slednje naj ne bi vplivale na ceno zlata. Medtem je ameriški dolar nestabilen, pričakovanja o prihodnji inflaciji so tudi v prid ceni zlata, saj zlato predstavlja učinkovito zavarovanje pred inflacijo. Svet se sooča z nestabilnostjo tako na finančnem, ekonomskem, kot tudi na političnem področju, kar povečuje povpraševanje po naložbah v varna zatočišča kot sta zlato in srebro.

Trenutno je veliko pozornosti na ukrepih Donalda Trumpa in dogajanju v Siriji. Kako se bo cena zlata gibala v prihodnje, bo predvsem odvisno od razvoja geopolitičnih dogodkov v svetu. V primeru zaostritve razmer lahko cena zlata v kratkem poskoči na 1.300 dolarjev za unčo in več, tudi piše The Aden Forecast.  Vsekakor pa bo cena zlata rasla na dolgi rok, za kar ima podporo v (omejeni) ponudbi in (rastočem) povpraševanju, ki bo še posebej v porastu v primeru inflacije, padca vrednosti valut, pretresov na delniških trgih, ter zaostrenih odnosov med državami.