DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zbor DSAP v Križankah z eminentnimi gosti in mednarodno udeležbo

Društvo slovensko – avstrijskega prijateljstva (DSAP) je včeraj pripravilo že tradicionalni Zbor članov v Viteški dvorani Križank. Z dogodkom so med drugim obeležili častitljivega četrt stoletja delovanja, kar je kar dolga doba, kot je v zborniku zapisal Lovro Sodja, predsednik, in hkrati duša ter srce društva. Vabljene je nato v rezidenci avstrijskega veleposlaništva gostila tudi Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije.


Lovro Sodja, predsednik DSAP in Sigrid Berka, veleposlanica Republike Avstrije

Lovro Sodja je uvodnik zbornika začel z besedami: »Društvo je bilo ustanovljeno v samostojni Sloveniji aprila 1992 z namenom, da pomaga razvijati dobrososedske odnose in sodelovanje med Republiko Slovenijo in Republiko Avstrijo ter s svojim delovanjem spodbuja in krepi osebne stike med Slovenci in Avstrijci na šolskem, kulturnem, športnem, gospodarskem in znanstveno raziskovalnem področju«, je ob 20. letnici zapisal v Zborniku društva Srečno, sosed – Servus, Nachbar, prvi predsednik društva dr. Jože Kušar. Med ustanovitelji društva je bil tudi ing. Jože Strgar, nekdanji ljubljanski župan, ki je z ženo Olgo še danes naš član. V društvo se je ob ustanovitvi včlanil tudi dr. Andrej Umek, nekdanji minister za znanost in tehnologijo ter nekdanji minister za okolje in prostor, ki je tudi še danes naš aktivni član. Dr. Kušarja je leta 2001 nasledil ing. Jože Jeraj, ki je bil dolgoletni generalni konzul Republike Slovenije v Celovcu in je danes častni predsednik društva. Od leta 2007 do leta 2011 je društvo vodil žal lani umrli dr. Peter Vencelj, minister za šolstvo in šport v prvi slovenski vladi in kasneje državni sekretar za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot našega častnega predsednika društva smo ga januarja 2017 pokopali na kranjskem pokopališču. Ustanovni član društva je bil tudi prof. Peter Fister. Leta 2011 sem podpisani kot nekdanji tajnik društva prevzel vodenje društva in ga vodim drugi mandat. Podpredsednik društva je Aleš Mižigoj

V zborniku najdemo nagovore številnih: Gorazda Žmavca, ministra Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Karla Viktorja Erjavca, podpredsednika vlade in ministra za zunanje zadeve RS, dr. Karin Kneissal, zvezne ministrice za Evropo, integracijo in zunanje zadeve RA, Sigrid Berka, veleposlanica RA.

Družba Moro je dolgoletni donator društva DSAP.

NAPOVED: 16. Koroški kulturni dnevi se bodo začeli 16. aprila in zaključili 23. aprila v Cankarjevem domu. Vabljeni!