DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2018

Vir: The Aden Forecast

Leto 2018 poteka v znamenju volatilnih finančnih trgov in naraščajočih globalnih geopolitičnih napetosti. Veliko pozornosti je usmerjeno v napetosti na področju zunanjetrgovinskega trgovanja, ki bi lahko imele velik negativen vpliv na gospodarsko rast. Obenem obstaja strah, da bi se napetosti stopnjevale, kar lahko vodi v globalni kaos, v najslabšem primeru tudi do vojne, poroča The Aden Forecast.

V zadnjem mesecu je ameriški predsednik Donald Trump presenetil z uvedbo višjih carin, 10 odstotkov na uvoz aluminija in 25 odstotkov na uvoz jekla. Hkrati je podpisal memorandum, ki bi lahko pomenil dodatno obdavčenje uvoza s Kitajske v višini 60 milijard dolarjev. Poudaril je, da so to prvi izmed mnogih ukrepov, ki bodo sledili. Kitajska se je odzvala z uvedbo 25 odstotnega davka na 128 ameriških produktov. Nekaj dni kasneje so ZDA dodale na seznam 1.133 kitajskih produktov, ki bodo po novem obdavčeni s 25 odstotki. Kitajska se je ponovno odzvala, tokrat z obdavčenjem kmetijskih izdelkov v višini 50 milijard dolarjev. Prav tako je pri Svetovni trgovinski organizaciji (World Trade Organization) vložila tožbo proti ZDA. Trump se je odzval z grožnjo, da bo obdavčitve na kitajske proizvode potrojili.

Prav hladna vojna je razlog za veliko nihanje oziroma padec vrednosti delniškega trga. Nove tarife slabo vplivajo na ameriške proizvajalce. Ne glede na trenutno globalno gospodarsko rast v višini 3 odstotkov, in če se bo trend nadaljeval, lahko pričakujemo zdrs v novo recesijo. Svetovno gospodarstvo slabi še ogromen ameriški dolg v višini 20 trilijonov dolarjev, kar je približno 173.000 dolarjev na osebo. Po ocenah analitikov bo dolg naraščal, saj naj bi se v naslednjih letih vsak dan upokojilo 10.000 posameznikov baby boom generacije.

Velika ironija je, da je največji posojilodajalec ZDA prav Kitajska, ki ima v lasti za 6 trilijonov dolarjev vrednih ameriških obveznic.

Dolarske cene plemenitih kovin se gibajo nad nivoji močne podpore, trend rasti se nadaljuje, čeprav počasi. Dolarska cena zlata je dosegla najnižji nivo v decembru leta 2015 (1.049 dolarjev za trojsko unčo). Trenutno se cena zlata giblje pri 1.345 dolarjih za trojsko unčo, torej nad tehnično mejo 1.305 dolarjev. Drseče 23 mesečno povprečje cene zlata je 1.277 dolarjev za trojsko unčo. Nad tem nivojem se cena giblje že dve leti, v zadnjem času predvsem na račun političnih in ekonomskih negotovosti, pa tudi na račun šibkejšega dolarja. Naslednjo močno podporo ima cena zlata pri 1.380 dolarjih za trojsko unčo, in s tem nov zagon za rast.

Cena zlata ni močna le v dolarjih, ampak tudi v nekaterih drugih valutah, ne glede na tečajna nihanja. Vrednost evra že nekaj časa raste, obenem raste tudi cena zlata v evrih, kot je vidno v spodnjem grafu gibanja cene zlata v zadnjih štirih letih (EUR/oz).

Povpraševanju po zlatu raste. Prodaja avstralske kovnice The Perth Mint je v marcu letos narasla za 13 odstotkov v primerjavi s februarjem in 34 odstotkov v primerjavi z marcem leta 2017. Sharps Pixley poroča o 253 odstotnem povišanju prodaje investicijskega zlata glede na leto prej. ‘Zlato ima status varnega zatočišča že več kot 4.000 let, kar posebej pride do izraza ob večjih pretresih na finančnih in političnih tleh,” pravi tudi Ross Norman, izvršni direktor omenjenega podjetja.

Prevod: Špela Poljak