DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2020

Vir: The Aden Forecast

Globalno gospodarstvo se je dobesedno ustavilo. Trenutne razmere presegajo finančne trge, na nas vplivajo tudi na osebni, globlji ravni. Naša življenja so se spremenila v vseh pogledih, nekje bolj, nekje manj. Gre za zgodovinski pojav, podobno se je zgodilo leta 1918 ob pojavu španske gripe. Panika je postala prevladujoč dejavnik trendov na finančnih trgih. Dan po izbruhu pandemije so začeli kapitalski trgi padati, tako zelo, da je bilo včasih težko gledati, posebej v kombinaciji z negativnimi novicami o koronavirusu, ki so se iz dneva v dan stopnjevale. Obveznice so postale zelo volatilne, potem ko je ameriška centralna banka FED nepričakovano najavila znižanje stopenj obrestnih mer na blizu nič odstotkov. Cena zlata je ob pojavu pandemije sprva padla, ker so mnogi investitorji želeli pokriti izgube na ostalih finančnih trgih ali pa so le želeli povečati likvidnost. Šlo je za prehoden trend na trgu zlata in cena zlata je začela ponovno rasti. Po napovedih strokovnjakov in analitikov, zbranih v poročilu The Aden Forecast, se bo trend rasti cene zlata nadaljeval. Prav tako ne gre zanemariti še ene plemenite kovine – srebra.

Zlato je od nekdaj najboljše varno zatočišče in njegova vloga v takih razmerah dobi prav poseben pomen oziroma namen.

Svetovno gospodarstvo je že prestopilo v recesijo in bo utrpelo škodo, ki jo je v tem trenutku težko oceniti, najverjetneje pa bo večja kot po letu 2008. Centralne banke in vlade posameznih držav se po vseh močeh trudijo, da bi finančni sistem nemoteno deloval. Po nekaterih ocenah naj bi bili ukrepi do tega trenutka vredni 7 bilijonov ameriških dolarjev, vendar bo ta številka v naslednjih tednih precej višja, saj so urgentni ukrepi nujni po celem svetu. Nekateri poznavalci rišejo vzporednice z veliko depresijo in napovedujejo masovno brezposelnost, stečaje posameznikov in podjetij ter upad gospodarske rasti, le da naj bi se to zgodilo veliko hitreje kot v času velike depresije. Z 10 milijoni brezposelnih so razmere resne že sedaj.

Po tem ko je cena zlata prebrodila začetni padec ob izbruhu epidemije in začela rasti, smo bili priča pravemu opustošenju fizičnega zlata. Tako velikemu povpraševanju kovnice težko sledijo, količina zlata je hkrati omejena. Premije ob nakupu naložbenega zlata so poskočile, medtem so nekatere kovnice zaustavile proizvodnjo zlatih palic in kovancev. Spet druge kovnice so prodale celotno zalogo zlata v rekordnem času. Povrh vsega se rudniki zlata po celem svetu zapirajo. Te spremembe so bile neizogibne in za marsikoga nepredstavljive, predvsem se je vse zgodilo zelo hitro.

Ne glede na izjemno povpraševanje v marcu, cena zlata ni presegla vrhov iz februarja. Aprila se je cena zlata približala 1.700 dolarjem za trojsko unčo. Fizično zlato se je v zadnjem času nedvomno izkazalo bolj kot delnice rudarskih podjetij. Zlato je hkrati doseglo rekordno visoke vrednosti napram srebru ali platini. Cena zlata je v aprilu rasla, tudi medtem ko je vrednost indeksa Dow Industrials zrasla na 1.600 točk na račun večjega optimizma investitorjev. Pričakovali bi, da bo cena zlata ob tem padla, ampak ni. Povpraševanje po varnem zatočišču je raslo tudi v tem primeru, saj udeleženci trga zlata vidijo širšo sliko celotnih razmer in v prihodnje predvidevajo še težje čase, na vidiku je tudi inflacija. Investitorji, ki imajo v lasti zlato in srebro, bodo do določene mere zaščiteni v teh težkih obdobjih, česar se dobro zavedajo. Enako kot centralne banke, ki kopičijo monetarno zlato.

Trenutne razmere so zgodovinsko pomembne tudi z vidika korelacije cene zlata in vrednosti ameriškega dolarja. V normalnih razmerah se ti valuti gibljeta v nasprotni smeri (ko ena raste, druga pada, in obratno), vendar se trenutno gibljeta skoraj povsem neodvisno ena od druge. Vrednost dolarja bo vsekakor padla, v kolikor pride do inflacije. Tehnični kazalniki medtem kažejo veliko verjetnost, da bo trg zlata v prihodnjih tednih uspešnejši od trga delnic in obveznic. Zlato postaja najmočnejša svetovna valuta.

Gibanje cene zlata v zadnjih 30 dneh, v € za gram

Cena zlata je v zadnjih 30 dneh narasla za 10 odstotkov, cena srebra pa 18 odstotkov. V primerjavi s ceno srebra je cena zlata rekordno visoka. Z drugimi besedami, kazalnik zlato/srebro še nikoli ni bil tako visok. Cena srebra je že začela slediti rasti cene zlata. V kolikor se bo rast cene srebra nadaljevala, bo srebro zelo zelo verjetno ustvarilo še višje donose kot zlato. Prej omenjeni kazalnik je tako ekstremno nizek, da ima cena srebra ogromen potencial za rast, vsaj dokler se vrednost kazalnika ne normalizira.

S tem ko se cena zlata giblje nad 1.536 dolarjev za trojsko unčo nakazuje na nadaljnji trend rasti, doseže lahko tudi rekordne vrednosti iz leta 2011. Vsekakor se bo ta rast odvila nepričakovano hitro, če cena zlata preseže 1.700 dolarjev za trojsko unčo. Cena srebra bi medtem z lahkoto dosegla najvišje vrednosti iz leta 2019, ko enkrat preseže 16,50 dolarjev za trojsko unčo. Srebro ima velik potencial za nadaljnjo rast. Bikovski trend je na trgu zlata prisoten že nekaj časa, kar pa še ne pomeni, da ne bo več priložnosti za ugodnejši nakup dodatne količine zlata. Zlato bo vsaj v času pandemije volatilno, občasne korekcije so možne in nanje je potrebno gledati kot na odlične priložnosti za nakup najmočnejše svetovne valute – zlata, ki hkrati nudi varno zatočišče in zaščito pred inflacijo ter tečajnimi tveganji.

Prevod: Špela Poljak