DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2020

Vir: The Aden Forecast

Cena zlata je v letošnjem letu dosegla rast, v dolarjih 17 odstotno in v evrih 15 odstotno. Tovrstna rast bi lahko vodila v korekcijo, kar je povsem običajno. Avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast zatrjujeta, da morebitna korekcija ne bi vplivala na dolgoročen trend rasti zlata. Torej, cene plemenitih kovin bi lahko bile v naslednjih tednih nekoliko volatilnejše, kar pa ne bo vplivalo na dolgoročen trend rasti. Bikovski trend cene zlata je v polnem zagonu in plemenite kovine priporočamo za dolgoročno naložbo. Predvsem je pomembno, da so to naložbe v fizične plemenite kovine, kljub določenim prednostim, ki jih ponujajo naložbe v ETF in podobne vrednostne papirje. Fizično lastništvo plemenitih kovin pomeni dolgoročno varnost in zmanjšanje odvisnosti od finančnega sistema, finančnih institucij.

Rudniki zlata so v zadnjem času obratovali z visokimi donosi na račun rasti cene zlata, na drugi strani so se zmanjšali operativni stroški, saj so cene drugih surovin v istem obdobju padle. Določeni rudniki so dobičkonosnost povišali tudi na račun padca vrednosti lokalnih valut. S tem razlogom se je povečala tudi vrednost delnic rudarskih podjetij. V letu 2021 lahko pride do preobrata na strani ponudbe zlata, saj naj bi po določenih napovedih Avstralija prekosila Kitajsko v količini proizvedenega zlata in v letu 2021 postala država z največjo količino izkopanega zlata na svetu.

Gibanje cene zlata v EUR/trojsko unčo (zgoraj) in USD/trojsko unčo (spodaj), v zadnjih 6 mesecih

Dolarska cena zlata je letos dosegla najvišjo vrednost v juniju (1.744 dolarjev za trojsko unčo). V primerjavi z najnižjo ceno v marcu je tako cena zrasla za 17 dodstotkov. Cena zlata se na tem nivoju giblje že približno 10 tednov, kar pomeni, da ima močno podporo, natančneje pri 1.700 dolarjih za trojsko unčo. Cena srebra v dolarjih je v tem letu dosegla najvišji nivo prav tako v juniju (18,24 dolarjev za trojsko unčo), kar pomeni, da je od sredine marca zrasla za več kot 50 odstotkov. Cena srebra ima trenutno močno podporo pri 17 dolarjih za trojsko unčo. Podporo ceni zlata in srebra na teh nivojih v največji meri predstavlja veliko povpraševanje institucionalnih in posameznih investitorjev, ki v zlatu in srebru prepoznajo varno zatočišče in se hkrati zavedajo kritičnosti trenutnih gospodarskih in geopolitičnih razmer. World Gold Council poroča, da se je povpreševanje po zlatu v prvem četrtletju strmo povečalo na Zahodu, medtem je povpraševanje po zlatem nakitu v Indiji in na Kitajskem upadlo zaradi pandemije.

Eden najpomemnejših razlogov, da cena zlata v zadnji tednih ostaja na relativno visokem nivoju je, da zlato predstavlja močno zavarovanje pred tveganji, povezanimi z javnim primanjkljajem, naraščujočim dolgom, ohlapno monetarno politiko, negativnimi obrestnimi merami ter seveda pred tveganji, povezanimi z inflacijo. Že tako šibkemu globalnemu finančnemu sistemu dodatne skrbi povzroča strah pred ponovnim izbruhom epidemije Covid-19. Ameriška centralna banka FED trenutno vodi zelo ohlapno monetarno politiko po principu, da je potrebno narediti vse, da gospodarstvo čim bolj normalno deluje. Objava te novice po junijskem sestanku FOMC, je sprožila kratkotrajen skok cene zlata, saj se je ponovno povečalo nezaupanje v gospodarstvo in finančni sistem.

V kolikor bi cena zlata presegla 1.800 dolarjev za trojsko unčo, bi to pomenilo izredno podporo ceni zlata za nadaljnjo rast.  V tem primeru lahko cena zlata doseže nove rekordne vrednosti prej kot smo pričakovali. Trenutno se cena zlata giblje nekoliko nad 1.740 dolarjev za trojsko unčo. Na drugi strani lahko sledi korekcija, če cena zlata pade pod 1.680 dolarjev za trojsko unčo. V tem primeru avtorici poročila izpostavljata priložnost za nakup dodatne količine zlata po ugodnejši ceni oziroma za priprave na ponovni zagon rasti cene. Tehnične in temeljne analize iz poročila The Aden Forecast kažejo, da ima dolgoročni trend rasti na trgu zlata velik potencial za nadaljnjo rast. Ta napoved med drugim izhaja iz primerjave treh večjih trendov rasti cene zlata v sodobnem času; med leti 1970 in 1980, 2001 in 2001 ter od decembra 2015 dalje, ko je cena zlata dosegla dno.

 

Prevod: Špela Poljak