DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2020­­­

Vir: The Aden Forecast

­V mesecu juliju je cena zlata dosegla rekordno vrednost. Tehnične in temeljne analize napovedujejo nadaljevanje rasti cene zlata. Avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast navajata, da je zlato najboljša možna naložba in pojasnjujeta:

  1. Zlato je najboljše varno zatočišče

V času gospodarskih in političnih nestabilnosti, vojn, devalvacij valut in drugih neugodnih razmer je zlato prva izbira investitorjev. Ne le v zadnjih letih, navedeno velja za zadnjih več tisoč let. Zlato ima namreč tisočletno tradicijo oziroma zgodovino in nobena naložba se ne more primerjati s tem. Skozi zgodovino je zlato ohranjalo kupno moč kot nobena druga valuta.

  1. Zlato je globalna valuta

Zlato je mednarodno likvidno, je univerzalna valuta, sprejeta po celem svetu. Hkrati je zlato neuničljivo, kar ne drži za ostale tako imenovane papirnate valute.

  1. Zlato ima bogato zgodovino

Že v antičnih časih je bilo zlato izredno cenjeno. Egipčanski faraoni so bili pokopani skupaj s svojim zlatom; v času rimskega imperija so zlato uporabljali kot denar. Španski osvajalci so odkrili novi svet, medtem ko so iskali zlate zaklade. Kalifornijska mrzlica je bila še en pomemben mejnik v zgodovini zlata, privabila je množice, z željo, da bi obogateli z zlatom. Zlato je pomemben del monetarnega sistema od nekdaj, povsem nov pomen je dobil v sistemu Bretton Woods, ko je bila vrednost ameriškega dolarja vezana na zlato.

  1. Cena zlata dolgoročno raste

Z razpadom brettonwoodskega sistema leta 1971, ko je bila prekinjena povezava vrednosti zlata in ameriškega dolarja, se je cena zlata začela prosto oblikovati na trgu. V prvih desetih letih se je cena zlata s 35 dolarjev za trojsko unčo povzpela na 850 dolarjev, kar pomeni rast v višini 2.329 odstotkov. V naslednjih 20 letih je cena zlata postopno padala, leta 2001 je sledil preobrat. To je bil čas, ko je ameriška centralna banka Fed začela implementirati ukrepe, s katerimi bi preprečila zlom gospodarstva zaradi delniške krize in čas, ko se je začelo še danes trajajoče obdobje masovnega tiskanja denarja. Z začetkom finančne krize leta 2007 so se ti ukrepi le stopnjevali s tako imenovanimi ukrepi kvantitativnega sproščanja – QE. S tem je Fed v obtok poslala ogromne količine denarja, da bi preprečila zlom finančnega trga in s tem gospodarstva. Podobno se dogaja tudi danes v času novega koronavirusa. Samo v tem letu je Fed ustvarila za bilijon ameriških dolarjev novega denarja in še zdaleč ni videti konca, posebej sedaj, ko se razmere povezane s Covid-19 ponovno zaostrujejo.

  1. Dejavniki cene zlata kažejo na nadaljnjo rast

Prav ohlapna monetarna politika Fed in centralnih bank ostalih držav je ena izmed pomembnih dejavnikov rasti cene zlata v zadnjih letih. Inflacija, ki bi lahko bila rezultat masovnega tiskanja denarja, vsekakor govori v prid zlatu. Pomemben dejavnik rasti cene zlata je tudi povečevanje povpraševanja po zlatu. Vrednost ameriškega dolarja je pod pritiskom in dolgoročno lahko še pade, kar bo prav tako pripomoglo k nadaljnji rasti cene zlata. Vrednost ameriškega dolarja in vrednost zlata se že od razpada Bretton Woods večinoma gibljeta v nasprotni smeri, ne pa vedno (izjema je bilo na primer leto 2019). Vse kaže, da bo cena zlata v naslednjih mesecih in letih dosegla nove rekordne vrednosti. Povpraševanje po zlatu se bo stopnjevalo, tudi s strani centralnih bank. V zadnjih dveh letih so vse centralne banke skupaj kupile rekordne količine zlata, poroča World Gold Council. Ta trend se bo zagotovo nadaljeval zaradi vloge, ki jo ima zlato kot varno zatočišče in načina, kako se zlato obnese v času različnih kriz. Seveda bodo nakupe monetarnega zlata s strani centralnih bank spodbudile tudi nizke oziroma negativne obrestne mere.

Gibanje cene zlata v obdobju od leta 2000 do danes, v EUR za gram

Cena zlata je presegla rekordno vrednost iz leta 2011 (1.895 dolarjev za trojsko unčo) in že presega 1.900 dolarjev za trojsko unčo. V določenih valutah je cena zlata dosegla rekordne vrednosti že pred izbruhom epidemije Covid-19, s pojavom novega koronavirusa je cena zlata dobila nov, izjemen zagon za rast. Sedaj, ko je dosegla nov rekord v ameriških dolarjih gre za zgodovinski trenutek. Od začetka tega leta je dolarska cena zlata dosegla rast v višini 20 odstotkov. Rast cene zlata je presegla tudi rast delniških trgov, če sodimo po gibanju vrednosti indeksa S&P 500.  Cena zlata v evrih je prav tako dosegla rekordno vrednost, trenutno se giblje med 52 in 54 evri za gram.


Rasti cene zlata sledi tudi cena srebra
. Na ceno srebra ne vpliva le sektor plemenitih kovin (predvsem zlato) temveč tudi industrijski sektor; predvsem obstaja dokazana povezava med srebrom in bakrom. Cena bakra je v zadnjem času dosegla visoko rast, podobno kot zlato, kar je povzročilo premik na trgu srebra. Cena srebra ima izjemen potencial za nadaljnjo rast.

Prevod: Špela Poljak