DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – avgust 2020

Vir: The Aden Forecast

Cena zlata je dosegla nove rekordne vrednosti in rasti cene zlata sledi tudi cena srebra. Avtorici v novem poročilu The Aden Forecast pišeta, da gre za težko pričakovano rast, ki bi lahko trajala leta. Najpomembnejši razlog za tovrstno predvidevanje je velika negotovost med investitorji. Ti se v negotovih razmerah raje odločajo za tradicionalno varnejše naložbe v plemenite kovine. Največ negotovosti trenutno povzroča novi koronavirus, ki vpliva na gospodarstvo in življenja posameznikov po celem svetu. Vse kaže na to, da bo boj z novim virusom trajal veliko dlje kot smo pričakovali, ter da lahko privede do največje recesije v zgodovini.

Trenutne razmere vsekakor pozitivno vplivajo na rast cene zlata, hkrati pa pritiskajo na vrednost ameriškega dolarja, obrestne mere in tudi na vrednost kapitalskega trga. Poleg novega koronavirusa negotovost prinašajo tudi napetosti med ZDA in Kitajsko. V letu 2019 so imela zunanjetrgovinska nesoglasja med ZDA in Kitajsko pomemben vpliv na dogajanje na finančnem trgu. Kasneje so se razmere nekoliko umirile, vendar se pojavlja bojazen, da se bodo napetosti med dvema svetovnima gospodarskima velesilama ponovno zaostrile.

Na ceno zlata hkrati pozitivno vpliva padec vrednosti ameriškega dolarja. Gibanje vrednosti ameriškega dolarja se je pred kratkim obrnilo navzdol in prestopilo v medvedji trend, ko je vrednost dolarja dosegla najnižjo vrednost v zadnjih dveh letih. Ker se vrednost ameriškega dolarja in zlata tradicionalno gibljeta v nasprotni smeri, bi dolgoročno padanje vrednosti dolarja zagotovo pomenilo dolgoročno rast cene zlata. ZDA so z nizkimi obrestnimi merami že nekaj let želele potisniti vrednost dolarja na nižjo raven, saj šibkejši dolar pomeni konkurenčno prednost ZDA pri trgovanju, prav tako pa omogoča ugodnejše odplačilo ogromnega dolga. Šibkejši dolar bo ugodno vplival na ameriško gospodarstvo, pa tudi na tiskanje novega denarja, kar pa lahko privede do inflacije. Spomnimo, v 70. letih je prišlo do izjemnega povečanja denarja v obtoku, kar je vodilo v obdobje visoke inflacije. Inflacija je takrat dosegala tudi 10 odstotkov, kar je povzročilo rast cene zlata v višini do 2.300 dolarjev. Stopnja inflacije in cena zlata se običajno gibljeta v isti smeri. Ameriška centralna banka Fed bo tudi v trenutnih razmerah naredila vse, da ohrani gospodarsko rast, rast kapitalskih trgov, in da se izogne depresiji. V kolikor pride do inflacije bo ta vsekakor pomenila dodatno podporo rasti cene zlata, saj je zlato odlično zavarovanje proti inflaciji. Negativne obrestne mere so še en dejavnik, ki pozitivno vpliva na trg plemenitih kovin.

Cena zlata je presegla tehnične meje, ki so napovedovale nadaljnjo rast. Rasti cene zlata sledi tudi cena srebra, ki je dosegla najvišjo raven v zadnjih sedmih letih. Cena zlata pa ne raste samo v ameriških dolarjih temveč v vseh svetovnih valutah. Primerjava rasti cene zlata v zadnjih petih letih, rast iz 70. let in rast cene po letu 2000 pokažejo, da gre za zelo podobno gibanje, ter da je potencial za nadaljnjo rast izjemno velik, trenutne razmere pa so najbrž še bolj v prid rasti cene zlata kot takrat.

Trg zlata dolgoročno raste že od leta 1968 in vsako naslednje dno se oblikuje na višji ravni. Zadnji trend rasti se je skoraj neopazno začel leta 2016, takoj za tem, ko je cena zlata dosegla dno, decembra 2015. Leta 2019 je rast postala bolj očitna, ko je cena presegla 23 mesečno drseče povprečje. Cena zlata bo vsekakor v trendu rasti vse dokler se bo gibala nad drsečim povprečjem, ki trenutno znaša 1.475 dolarjev za trojsko unčo. Ta meja se bo dvigovala skupaj z rastjo cene zlata.

Cena zlata v dolarjih raste štirinajsti mesec zapored oziroma od maja 2019, v tem času se je povišala za 63 odstotkov. Po tako izjemni rasti lahko sledi korekcija, vendar pa ima cena zlata močno podporo pri 1.900 dolarjih za trojsko unčo. Do korekcije lahko pride, če cena zlata pade pod 1.893 dolarjev za trojsko unčo. Padec pod to mejo bi predstavljal odlično priložnost za nakup dodatne količine zlata, saj vse nakazuje na nadaljnjo dolgoročno rast.

Gibanje cene srebra v zadnjih 6 mesecih, v EUR za trojsko unčo

Dočakali smo tudi rast cene srebra. Srebro je bolj volatilno kot zlato, kar pomeni, da lahko doseže višje stopnje rasti kot cena zlata (in obratno). Srebro je hkrati plemenita in industrijska kovina, zato cena srebra raste na račun povečanja povpraševanja po varnih naložbah, na drugi strani pa na račun večanja povpraševanja s strani industrijskega sektorja. Srebro bo ključen element pri izgradnji omrežij 5G, in glede na to, da smo šele na začetku implementacije nove tehnologije, lahko pričakujemo, da bo povpraševanje po srebru s strani industrijskega sektorja naraščalo. Rast cene paladija se je nekoliko ustavila ob izbruhu pandemije marca letos, vendar je trg paladija še zmeraj v trendu rasti. Cena platine je začela tudi nekoliko naraščati, a visokih stopenj rasti avtorici poročila The Aden Forecast zaenkrat ne pričakujeta.

Prevod: Špela Poljak