DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2020

Vir: The Aden Forecast

Vse kaže, da se bo pandemija novega koronavirusa nadaljevala tudi v leto 2021, kar bo zagotovo negativno vplivalo na gospodarstvo. Dlje kot bo trajala pandemija, težje si bo globalna ekonomija opomogla, in pri tem je vsak mesec kritičen. Nezaposlenost raste, medtem ko se tudi nekdaj stabilna in uspešna podjetja soočajo s stečajem. Ocenjuje se, da je med zadnjo finančno krizo po letu 2008 v ZDA zaposlitev izgubilo 8 milijonov ljudi, v času koronakrize pa že 50 milijonov. Izredno visoka brezposelnost pomeni tudi izredno visoke stroške, ki jih bodo države najverjetneje krile s tiskanjem dodatnih količin novega denarja in zadolževanjem. Ameriška centralna banka FED namerava v naslednjih treh letih ustvariti za 3 bilijone ameriških dolarjev novega denarja, kar lahko zlahka privede do visoke stopnje inflacije na globalni ravni.

Negotovost na finančni trgih je na višku, ne le pandemija, masovni dolg in strah pred inflacijo, negotovost povzroča tudi dogajanje na politični tleh, kot so volitve v ZDA in napetosti med ZDA in Kitajsko. V negotovih časih predstavlja zlato varno zatočišče, kar so potrdile mnoge empirične študije in glede na trenutne razmere bi bilo smiselno, da bo cena zlata skozi celotno leto 2020 rasla. Cena zlata je s pojavom pandemije marca letos dobila nov zagon rasti in vrh dosegla avgusta letos pri 2.067 dolarjih oziroma 1.743 evrih za trojsko unčo. Vrednost ameriškega dolarja, ki se tradicionalno giblje v nasprotni smeri kot vrednost zlata, je v začetku septembra dosegla najnižji nivo v zadnjih dveh letih.

Vendar se od razpada zlatega standarda cena zlata giblje zelo ciklično. Na približno 7 do 8 let cena doseže dno, nazadnje je bilo tako decembra 2015. Vsak dolgoročni trend rasti doseže vrh na približno 11 let. Glede na to lahko trg zlata doseže naslednji vrh leta 2026. Hkrati pa cikličnost pomeni, da lahko sedaj sledi korekcija cene zlata. Avtorici poročila The Aden Forecast menita, da korekcija glede na trenutne razmere ne bi smela biti prevelika oziroma špekulirata, da cena ne bo padla pod tehnično mejo 1.700 dolarjev za trojsko unčo. Najprej bi seveda cena zlata morala pasti pod prvo tehnično mejo, to je 1.860 dolarjev za trojsko unčo. Cena zlata ima sicer močno podporo na nivoju 23-mesečnega drsečega povprečja, ki se trenutno nahaja pri 1.550 dolarjih za trojsko unčo. Od najvišjih vrednosti zlata avgusta letos do konca septembra je dolarska cena zlata padla za 10 odstotkov in čas bo pokazal, do kje bo segala korekcija. Korekcijo lahko izključimo, v kolikor bo cena zlata presegla nivo 1.940 dolarjev za trojsko unčo.

Kitajska je z zlatom tesno povezana že tisočletja, saj se ob kitajskih porokah tradicionalno daruje zlato. Kitajska hkrati predstavlja velik delež v povpraševanju po zlatem nakitu, naložbenih kovancih in palicah. Zaradi pandemije in posledično odpovedi velikega števila porok se je to leto povpraševanje po zlatu bistveno zmanjšalo, to pa je vplivalo na padec povpraševanja po zlatu na globalni ravni v drugem četrtletju. Glede na to da so se razmere v povezavi z novim koronavirusom na Kitajskem umirile, lahko v nadaljevanju pričakujemo ponovno povišanje povpraševanja po zlatu.

Trg srebra je manjši kot trg zlata in zato bolj volatilen.  Hkrati na gibanje cene srebra vplivata tako trg zlata kot industrijski sektor. Cena srebra je avgusta dosegla skoraj 30 dolarjev za trojsko unčo, nato je padec cene zlata potegnil za sabo tudi ceno srebra. Pri tem kazalnik, ki prikazuje razmerje med ceno zlata in srebra, še naprej obeta rast cene srebra, saj je trenutno kazalnik obsega ekstremne vrednosti, ki se bodo morale prej ali slej stabilizirati. To bi pomenilo, da bo cena srebra zrasla. Mogoče bo potrebno le počakati na ponovni polni zagon industrijskega sektorja, ni pa nujno. Vsaka korekcija na trgu srebra po mnenju avtoric poročila The Aden Forecast predstavlja odlično priložnost za nakup srebra.

 

Prevod: Špela Poljak