DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – november 2020

Vir: The Aden Forecast

Koronavirus in ukrepi povezani z njegovo zajezitvijo slabijo globalno gospodarstvo. Centralne banke poskušajo omiliti negativne vplive na ekonomijo s tiskanjem ogromnih količin novega denarja, kar predstavlja veliko nevarnost za inflacijo. Na račun tega, pa tudi na račun masivnega dolga in nizkih obrestnih mer, vrednost ameriškega dolarja pada. Po napovedih avtoric poročila The Aden Forecast naj bi ameriški dolar v prihodnje še dodatno izgubljal na vrednosti, kar bi lahko pozitivno vplivalo na trend gibanja cene zlata v prihodnosti.

V času visokih obrestnih mer cena zlata načeloma pade zaradi visokih oportunitetnih stroškov. Pri tem so ključne realne obrestne mere oziroma inflaciji prilagojene obrestne mere. Za primer vzemimo 70. leta oziroma čas visokih nominalnih obrestnih mer. Realne obrestne mere so bile v tem obdobju negativne, saj je bila stopnja inflacije takrat višja od obrestnih mer. Podobno se je dogajalo okrog leta 2000, v obeh primerih pa je cena zlata rasla. V času ko so bile realne obrestne mere pozitivne in visoke, je cena zlata padala (za primer vzemimo 80. in 90. leta). V primeru pojava inflacije lahko pričakujemo prerazporeditev premoženja posameznih in institucionalnih investitorjev v zlato, ki dokazano velja za učinkovito zavarovanje pred inflacijo. Zlato namreč že tisočletje ohranja realno vrednost premoženja imetnikov. V razmerah negotovosti in ekonomske nestabilnosti je zlato edinstvenega pomena za ohranitev in oplemenitev premoženja. Vsak morebiten padec cene zlata predstavlja edinstveno priložnost za nakup zlata.

Cena zlata je bila v zadnjem mesecu nekoliko volatilna, ob novicah o prihajajočem cepivu proti Covid-19 je cena zlata padla. Kljub korekciji se cena zlata dobro drži in se giblje relativno blizu vrha, ki ga je dosegla pred 13 tedni. V tem letu je rast cene zlata v povprečju presegla rast na kapitalskih trgih, kot prikazuje spodnja tabela. Ukrepi za zajezitev negativnih vplivov novega koronavirusa na gospodarstvo, ki jih je letos sprejela ameriška centralna banka Fed in druge centralne banke, povzročajo rast vrednosti tako na kapitalskih trgih kot tudi na trgu nekaterih plemenitih kovin.

 

Povprečna rast vrednosti na kapitalskih trgih in trgih plemenitih kovin v letu 2020

Dow Industrials Nasdaq Zlato Srebro HUI – benchmark indeks delnic rudarskih podjetij
2 % 32 % 35 % 62 % 52 %

Vir: The Aden Forecast, november 2020

Kitajska ima na trgu zlata pomembno vlogo, nastopa tako na ponudbeni strani kot tudi na strani povpraševanja. Kitajska zagotavlja največji delež povpraševanja po fizičnem zlatu (26 odstotkov) in hkrati proizvede največjo količino zlata letno. Uradne monetarne rezerve in količina zlata v lasti družin in posameznih investitorjev na Kitajskem ostaja uganka, v spodnjem grafu pa je na podlagi različnih virov prikazana ocenjena trenutna količina zlata na Kitajskem. Po podatkih World Gold Council je na drugem mestu v povpraševanju po zlatu Indija z 22 odstotki. Globalno povpraševanje po investicijskem zlatu je v skladu z nizkimi obrestnimi merami in negotovimi razmerami izjemna. V letošnjem letu je sicer nekoliko padlo povpraševanje po zlatem nakitu na račun zaprtja draguljarn in zlatarstev zaradi ukrepov Covid-19.

Glede na tehnične analize ima cena zlata trenutno podporo pri 1.800 dolarjih za trojsko unčo. V kolikor bi padla pod ta nivo, bi bil lahko padec še globlji, kar pa vsekakor ne bi prekinilo trenda rasti cene zlata oziroma bi pomenilo normalno korekcijo cene zlata. Podobno velja tudi za trg srebra, korekcija je možna in ne bo ogrozila trenda rasti, v kolikor cena srebra ostane nad trenutno tehnično mejo 19 dolarjev za trojsko unčo. Investitorji naj bi imeli še nekaj priložnosti za ugoden nakup srebra preden trend rasti cene srebra dobi nov zagon na račun ponovne obuditve industrijskega sektorja in ponovne rasti cene zlata, kar je le vprašanje časa.


Prevod: Špela Poljak