DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – marec 2021

Vir: The Aden Forecast

V zadnjih sedmih mesecih je cena zlata nekoliko korigirala, kar sovpada s cikličnostjo trga. Dolgoročni trend na trgu zlata kljub temu ostaja v rasti. Padec cene sicer ni zanemarljiv (19 odstotkov glede na najvišjo vrednost v avgustu 2020), a je hkrati relativno nizek v primerjavi z rastjo cene zlata v višini 75 odstotkov v obdobju 2018 – 2020. Vrh, ki ga je cena zlata dosegla avgusta 2020 (1.741 EUR oz. 2.048 USD za trojsko unčo) je po napovedih avtoric poročila The Aden Forecast le vmesna stopnička; cena zlata naj bi, gledano na dolgi rok, dosegla še višje vrednosti.

Zelo podobno velja za srebro. Cena srebra je od leta 2018 do avgusta 2020 zrasla za 110 odstotkov. Od marca 2020 do avgusta 2020 je bila rast še večja; v samo petih mesecih je dolarska cena srebra zrasla za 150 odstotkov. Od lanskega avgusta naprej je cena srebra na račun korekcije izgubila 22 odstotkov vrednosti. Tako kot pri zlatu gre za ciklično delovanje trga, ki se pripravlja na nov zagon za rast cene. Tehnične analize kažejo, da se tako trg zlata kot trg srebra že počasi približujeta točki obrata, ko se bo korekcija prevalila v rast. Vsekakor ugoden tečaj teh dveh plemenitih kovin privablja nove investitorje, ki padec cene izkoristijo za nakup dodatne količine zlata in srebra v pričakovanju dolgoročne rasti.

Gibanje cen plemenitih kovin v zadnjem letu, v USD za trojsko unčo

Vir: www.goldmoney.com

Če pretekli ceni srebra in platine primerjamo s ceno zlata lahko ugotovimo naslednje: v sedemdesetih in osemdesetih letih je bila cena zlata v primerjavi s ceno srebra in platine bistveno višja in je dosegala višje stopnje rasti. Povedano drugače, kazalnika zlato/srebro in zlato/platina sta rasla. Trend se je obrnil v devetdesetih letih, ko je zagon dobila cena platine in rasla vse do leta 2008 ter cena srebra, ki je do leta 2011 dosegala izjemno rast. Po letu 2008 je cena platine doživela večjo korekcijo in si pravzaprav ni opomogla do lanskega novembra. Medtem je zlato med leti 2011 in 2020 ponovno zavzelo vodilno vlogo med plemenitimi kovinami in doseglo rekordno vrednost avgusta 2020. Vodilno ni bilo le v dolarskem smislu, vendar tudi napram ceni srebra in platine. Približno leto nazaj sta v ospredje ponovno prišla srebro in platina. Gre za dve obetavni plemeniti kovini za dolgoročno investicijo, katerih povpraševanje raste tudi na osnovi rastočega industrijskega povpraševanja. Srebro ima še veliko prostora za rast cene, tehnična meja je trenutno pri 30 dolarjih za trojsko unčo. V kolikor jo preseže, lahko cena nadalje poskoči krepko čez 35 dolarjev za trojsko unčo, kot je navedeno v poročilu The Aden Forecast. Cena paladija še naprej dosega visoke vrednosti, a lahko pride do korekcije v kratkem.

Trenutne razmere in časi, ki so še pred nami, so zelo negotovi. Dolg ameriške centralne banke se je v zadnjem letu skoraj podvojil. Tudi drugod po svetu dolg pospešeno raste, med drugim na račun ukrepov za zajezitev virusa Covid-19. To so ugodne razmere za zlato, ki velja za najboljše varno zatočišče v razmerah velike negotovosti. Korekcijo cene zlata investitorji lahko izkoristijo za nakup zlata, saj le-ta nikakor ne pomeni, da je rasti cene zlata konec. Trenutna korekcija se lahko primerja s tisto iz leta 2008 in 2012/2013. Tudi takrat dolgoročni trend rasti cene zlata ni bil prekinjen in je vsakič sledil nov zagon rasti cene zlata, ki je dosegla še višje ravni. Tehnične analize kažejo, da bi se lahko dno trenutne korekcije kmalu ustalilo.

 

Prevod: Špela Poljak