DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – april 2021

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem času je veliko pozornosti naložbenikov usmerjene na trg kriptovalut, predvsem v Bitcoin, ki je v eksponentni rasti. Zaradi njegove omejene količine (največ 21 milijonov) ga mnogi primerjajo s hranilcem vrednosti, s tem pa tudi z zlatom. Vendar sta fizično zlato in virtualna valuta Bitcoin popolnoma različni naložbi, poročata avtorici mesečnega poročila s področja finančnih trgov The Aden Forecast. Zlato ima 5000 letno tradicijo in je že dolgo zakoreninjeno v globalnem monetarnem sistemu, medtem ko je Bitcoin z 12 letnim obstojem zaenkrat še zelo mlada valuta. Bitcoin je virtualna valuta, torej obstaja le na spletu, ki pa je velikokrat tarča kibernetskih napadov, zato kljub vsej varnosti obstaja verjetnost kraje masovne količine Bitcoinov, kar se na trgu fizičnega zlata skoraj ne more zgoditi. Poleg tega je naložba v kriptovalute visoko tvegana iz naslova visoke stopnje volatilnosti donosov.

Ameriška centralna banka Fed je napovedala trend nizkih obrestnih mer tudi za naslednja leta oziroma vsaj nekje do leta 2023. Skupaj s padajočim trendom vrednosti dolarja bodo take razmere ugodne za trg plemenitih kovin. Povpraševanje po naložbenem zlatu v zadnjih letih raste. Letna količina izkopa zlata in srebra v rudnikih hkrati ne raste enako kot stopnja povpraševanja, poroča World Gold Council. To pomeni, da ima trg zlata temelje za rast cene v prihodnje tako na strani ponudbe kot tudi povpraševanja. Povpraševanje po naložbenem zlatu in proizvodnjo zlata v rudnikih v zadnjih letih prikazuje spodnja slika. Celotno povpraševanje po zlatu je v letu 2020 doseglo nekaj manj kot 4.000 ton (nakit, industrija, naložbe in centralne banke skupaj). Proizvodnja v rudnikih je v istem obdobju dosegla 3.400 ton, preostala količina je na trg vstopila predvsem preko recikliranja.

Vir: World Gold Council

Tehnične analize kažejo, da bi se lahko korekcija cene zlata in cene srebra kmalu zaključila, saj sta obe plemeniti kovini pred kratkim našli podporo pri 23 mesečnem drsečem povprečju in nista padli pod ta tehnični nivo. Temeljna in tehnična analiza kažeta na nadaljevanje bikovskega trenda, ki je le vprašanje časa. V dolarskem smislu je cena zlata od najnižjih vrednosti leta 2018 do najvišjih v letu 2020 zrasla za 75 odstotkov, korekcija v zadnjih sedmih mesecih pa je ceno zlata znižala za 18 odstotkov. Gre za najdlje trajajočo korekcijo cene zlata od leta 2014, ki ne pomeni prekinitve bikovskega trenda. Gre za ciklično gibanje oziroma korekcijo, značilno za trg zlata. Prav te dni je cena zlata presegla trenutno tehnično mejo pri 1.780 dolarjih za trojsko unčo. V kolikor se obdrži nad tem nivojem je lahko to jasen znak začetka konsolidacije cene.

Trend rasti cene srebra je v letu 2020 zabeležil 47 odstotno rast. V letu 2020 se je prodaja srebrnega nakita povišala že 12. leto zapored in v prodaji nakita na svetovni ravni zavzela 34 odstotni delež. V letošnjem letu je najvišjo ceno srebro doseglo januarja (30 dolarjev za trojsko unčo) in se trenutno giblje okoli 26 dolarjev za trojsko unčo. Cena srebra ima sedaj tehnično podporo pri 24 dolarjih za trojsko unčo. Če se obdrži nad tem nivojem, se je korekcija najverjetneje zaključila tudi na tem trgu. Srebro je pomemben del tehnološkega sektorja in povpraševanje po srebru se bo v prihodnjih letih povečevalo, kot napovedujeta avtorici poročila. Cena srebra ima velik potencial in bo po veliki verjetnosti v ciklih rasti dosegala višje stopnje rasti kot cena zlata. V zadnjih treh mesecih se je dolarska cena platine povišala za 11,54 odstotkov, cena paladija za 16,97 odstotkov. Zanimive donose v zadnjih letih dosega predvsem paladij, kar izhaja iz ponudbe in povpraševanja po tej plemeniti kovini. Trg paladija se sooča s težavami na ponudbeni strani že nekaj časa, največji proizvajalec paladija na svetu, Nornickel, je za letos ponovno napovedal nižjo količino izkopa, kar bo povzročilo večji primanjkljaj paladija na trgu.

 

Prevod: Špela Poljak