DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – februar 2022

Vir: The Aden Forecast

Vojna v Ukrajini, visoka inflacija in poteze ameriške centralne banke Fed trenutno premikajo trende na finančnih trgih in so hkrati glavni vzrok za skokovito rast na trgu plemenitih kovin. Geopolitične napetosti v splošnem povzročijo rast cene zlata in nekaterih drugih plemenitih kovin, ki služijo kot varna zatočišča. Cena zlata je presegla zgornjo tehnično mejo in naj bi po napovedih avtoric poročila The Aden Forecast še rasla. Trenutno smo priča največji vojni invaziji od druge svetovne vojne, ki bo pretresla globalno gospodarstvo, še pravita avtorici poročila.

Guverner Fed zaenkrat še ni podal konkretnega načrta o tem, kdaj in za koliko bo Fed dvignila obrestne mere. Niti ni konkretno spregovoril o nekaterih drugih pomembnih ukrepih, kot so nakupi državnih obveznic v prihodnje. Inflacija postaja čedalje večji problem, ta v zadnjem času dosega rekordne vrednosti. Inflacija je med drugim rezultat masovne količine novega denarja sproščenega v obtok s strani Fed. Konkretnih ukrepov, kako se bo spopadla z naraščujočo inflacijo, Fed še ni predstavila. Zaenkrat se govori le o višanju obrestnih mer. Vendar tudi če Fed zviša obrestne mere za npr. 1 odstotek (kar se morda sliši veliko), učinek na gospodarstvo ne bo tako dramatičen upoštevajoč realno obrestno mero. Nazadnje smo bili priča tako visoki inflaciji v 80. letih. Kratkoročna obrestna mera je takrat znašala okrog 20 odstotkov. S tem ekstremnim dvigom obrestnih mer je Fed znižala inflacijo na normalno raven. Danes so ekomnomske in politične razmere popolnoma drugačne kot v 80. letih, zato obstaja mnogo večja negotovost glede tega, kako se bodo centralne banke odzvale na te zahtevne razmere. Izjemno visoke obrestne mere lahko vodijo v globalno recesijo.

Inflacija naj bi po napovedih analitikov vztrajala še kar nekaj časa že iz razloga, da so se proizvodne cene dvignile za skoraj 10 odstotkov. Dvig proizvodnih cen se v višjih cenah življenjskih dobrin ponavadi odrazi z zamikom, kar pomeni, da bomo potrošniki ta dvig cen realno občutili v naslednjih nekaj mesecih.

V zadnjih letih smo priča izredno negativnim ekonomskim in geopolitičnim vplivom, kot so invazija Rusije, visoka inflacija, rekordno nizke obrestne mere, masovne količine novega denarja v obtoku in pandemija. V opisanih razmerah bodo verjetno najvišjih donosov deležni investitorji na trgu plemenitih kovin. Zlato predstavlja učinkovito zavarovanje pred inflacijo in z inflacijo bo rasla tudi cena zlata. Poleg tega na rast cene zlata vpliva vojna v Ukrajini. Cene ostalih plemenite kovine bodo zelo verjetno sledile temu trendu. Zlato je že preseglo mejo 1.900 dolarjev za trojsko unčo in se trenutno giblje na skoraj 2.000 dolarjih za trojsko unčo. Rasti na trgu zlata sledijo tudi srebro, platina in paladij.

Ker zlato ne izplačuje obresti in v tem smislu ne more konkurirati ostalim valutam, nizke obrestne mere pozitivno vplivajo na ceno zlata. Rekordno visoka inflacija in nizke obrestne mere so potisnile realne obrestne mere na rekordno nizke ravni. Od leta 2019 dalje se realne obrestne mere gibljejo blizu minus 7 odstotkov.

Cena zlata v USD za trojsko unčo (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Cena zlata je z izbruhom vojne v Ukrajini dobila nov zagon v dolgoročnem trendu rasti, ki je na trgu zlata sicer prisoten vse odkar se cena zlata prosto oblikuje na trgu. V zadnjem mesecu je cena presegla pomembno tehnično mejo 1.925 dolarjev za trojsko unčo (najvišja vrednost zlata v letu 2021), kar pomeni da lahko pričakujemo nadaljnjo rast. Kot je razvidno iz zgornjega grafa, zlato že sedaj dosega rekordno vrednost. Naslednja tehnična meja se trenutno nahaja pri 2.100 dolarjih za trojsko unčo in je vsekakor dosegljiva glede na trenutno dogajanje v finančnem in političnem globalnem okolju.

Srebro je preseglo pomembno tehnično mejo pri 25 dolarjih za trojsko unčo in ima še veliko potenciala za nadaljnjo rast. Rusija je največja proizvajalka paladija na svetu in druga največja proizvajalka platine, zato dogajanje v Rusiji pomembno vpliva tudi na trg paladija in platine. Cena obeh plemenitih kovin raste, saj obstaja negotovost, da bi Rusija zmanjšala izvoz teh plemenitih kovin oziroma količino platine in paladija na trgu.

 

Prevod: Špela Poljak