DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – december 2022

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem mesecu sta trga zlata in srebra beležila pozitivne donose na račun padca vrednosti ameriškega dolarja, ki ga je povzročilo znižanje obrestnih mer. Hkrati se je nekoliko znižal indeks cen življenjskih potrebščin, kar je dodatno okrepilo ceni zlata in srebra. Pomemben dejavnik gibanja cene zlata je povpraševanje, ki vztrajno raste. Ta rast ima vedno ugoden učinek na ceno zlata, je pa odvisna tudi od drugih dejavnikov.  Velik del povpraševanja po fizičnem zlatu predstavljajo centralne banke, ki korekcije cene izkoristijo za nakupe dodatnih količin monetarnega zlata. Analitiki poročajo, da je stopnja akumulacije zlata s strani centralnih bank trenutno najvišja vse od leta 1960. Centralne banke načrtno kupujejo zlato z namenom, da bi zmanjšale vrednost mednarodnih rezerv v ameriških dolarjih in s tem izpostavljenost tečajnim tveganjem. Zlato omogoča učinkovito diverzifikacijo monetarnih rezerv, saj ima nizko korelacijo z ostalimi naložbami in nudi zavarovanje pred tečajnimi nihanji.

Mogoče so prav povečani nakupi fizičnega zlata s strani centralnih bank v letošnjem letu ublažili večji padec cene oziroma so bili zaslužni za to, da je trg zlata utrpel najmanjše izgube izmed vseh večjih finančnih trgov. Avtorici serije poročil The Aden Forecast pričakujeta povečan trend nakupov zlata s strani centralnih bank tudi v naslednjem letu, saj je zlato hranilec vrednosti in nudi varno zatočišče v negotovih globalnih razmerah, katerim še ni videti konca.

Centralne banke na trgu zlata ne igrajo pomembne vloge le z nakupi monetarnega zlata, temveč tudi z monetarno politiko, ki vpliva na mnoge finančne parametre in trge. V zadnjem letu so ti ukrepi predvsem odražali agresiven boj proti rastoči inflaciji. World Gold Council ( WGC) navaja, da bodo ukrepi centralnih bank najverjetneje tudi v prihodnjem letu v ospredju. Tako bodo centralne banke imele tudi v letu 2023 pomemben posredni vpliv na gibanje cene zlata pa tudi na ostale finančne trge. WGC je izpostavil še nekaj drugih dejavnikov, ki bi lahko imeli pozitiven vpliv na gibanje cene zlata v prihodnjem letu:

  • Zgodovinsko gledano blaga recesija običajno pozitivno vpliva na ceno zlata
  • Nadaljnja slabitev dolarja bi podkrepila rast cene zlata
  • Geopolitične napetosti se naj bi nadaljevale, kar bi postavilo v ospredje vlogo zlata kot varnega zatočišča
  • Kitajska gospodarska rast bi se po napovedih v naslednjem letu okrepila, kar bi spodbudilo nakupe zlata
  • Dolgoročne donosnosti obveznic bodo verjetno ostale visoke, vendar na ravneh, ki v preteklosti niso ovirale rast cene zlata

Tehnične analize kažejo na bližajoč se pozitiven preobrat na trgu zlata. Glede na izrazito cikličnost trga bi naj cena zlata dosegla kratkoročno dno v roku enega leta, nakar bo rast cene dobila nov zagon. Gre za kratkotrajno rast (v sicer dolgoročnem trendu rasti), ki običajno dosega najvišje donose. Temu kratkotrajnemu ciklu avtorici poročila pravita rast C. Spomnimo, avtorici dolgoročni trend na trgu zlata razdelita na štiri kratkotrajne cikle: padec B in D ter rast A in C. Trenutno se trg zlata nahaja v rasti A, sledi ji korekcija B (ki je običajno zelo blaga), nato pa rast C, ki je zgodovinsko gledano dosegala najvišje donose v dolgoročnem trendu. Dokler se cena zlata giblje nad tehnično mejo 1.750 dolarjev za trojsko unčo še ni pričakovati zaključka rasti A, pravijo analitiki. Nasprotno, cena zlata lahko doseže 1.850 dolarjev in več, preden sledi korekcija, korekcija B.  Dolgoročno je trg zlata v bikovskem trendu in cena zlata lahko doseže nove rekordne vrednosti v naslednjih letih.

V tem letu je cena zlata dosegala višje donose kot cena srebra, vendar pa kazalnik razmerja med ceno zlata in srebra vse od leta 2020 počasi pada, kar je v prid ceni srebra. Poleg tega na ceno srebra pozitivno vpliva tudi rast cene bakra. Srebro je pred kratkim preseglo tehnično mejo 22 dolarjev za trojsko unčo in ima ogromen potencial za nadaljnjo rast.

Gibanje cene srebra v zadnjih treh mesecih (USD/trojsko unčo)

Vir: LBMA

 

 

Prevod: Špela Poljak