DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – maj 2022

Vir: The Aden Forecast

Stagflacija se na globalnem nivoju krepi. Draži se hrana, pogonska goriva, nepremičnine, gradbeni material itd. Na račun vojne v Ukrajini se je zmanjšal izvoz pšenice in koruze, kar je povzročilo največji pretres na trgu surovin v zadnjih petdesetih letih. Delež teh surovin iz Ukrajine in Rusije predstavlja približno 30 odstotkov, zato World Bank in nekatere ostale organizacije svarijo pred povečanjem svetovne lakote, skupaj z dodatnim poviševanjem cen. Višje cene pomenijo manjšo potrošnjo, kar upočasnjuje gospodarsko rast, to pa lahko vodi v recesijo. Gospodarska rast je na Kitajskem in v Evropi padla že na račun epidemije, enako se dogaja v ZDA. Visoka inflacija v kombinaciji z nizko gospodarsko rastjo pomeni stagflacijo. Portfelj, sestavljen iz plemenitih kovin, obveznic in fiat denarja, je po mnenju avtoric poročila The Aden Forecast najbolj učinkovita investicijska strategija v času stagflacije.

V trenutnih razmerah vojne, visoke inflacije, negativnih obrestnih mer in težav v oskrbovalni verigi bi lahko pričakovali strmo rast cene zlata in drugih plemenitih kovin, medtem ko so te doživele manjšo korekcijo, kar je nekatere naložbenike zmedlo. Korekcija cene zlata in srebra v zadnjem mesecu je bila rezultat poskoka v donosnosti obveznic in dolarskega indeksa. Vendar pa je na gibanje na trgu plemenitih kovin potrebno gledati dolgoročneje, trg zlata je v dolgoročnem trendu rasti oziroma bikovskem trendu ne glede na kratkoročne korekcije. Kot vsak drugi trg tudi trg zlata niha, dolgoročno gledano pa cena že leta raste. Glede na tehnične in temeljne analize predstavljene v poročilih The Aden Forecast, se naj bi dolgoročni trend rasti cene zlata nadaljeval, kar pomeni še višjo ceno zlata v prihodnje.  Zlato je varno zatočišče že tisočletja in ne bo dolgo, ko se bo zlato ponovno pokazalo kot optimalna naložbena izbira.

Investicijska strategija centralnih bank je rezultat kontinuiranih raziskav in analiz, natančnih predvidevanj in vključuje nešteto dejavnikov, kar pomeni, da je v veliki meri optimalna. Ne le za centralne banke same temveč tudi za posameznika. Centralne banke po vsem svetu konstantno povečujejo monetarne rezerve. Ruska centralna banka je od leta 2010 naprej vodilna v nakupih monetarnega zlata. Kitajska prav tako iz leta v leto veča zaloge monetarnega zlata. Kitajska izkoplje največ zlata letno in večino tega zadrži. Centralne banke razumejo, da bo cena zlata dolgoročno rasla in da je zlato na dolgi rok hranilec vrednosti.

Od leta 2015, ko se je začel zadnji dolgoročni bikovski trend, se je cena zlata skoraj podvojila in kaže na nadaljnji dolgoročni trend rasti. Trg zlata se obnaša zelo ciklično že odkar se cena zlata prosto oblikuje na trgu. Tehnične analize trenutno kažejo, da je v naslednjih mesecih še možna korekcija, kratkotrajni cikel padanja cene zlata znotraj dolgoročnega bikovskega trenda. Kar je po mnenju avtoric zgoraj omenjenega poročila odlična priložnost za nakup dodatne količine naložbenega zlata pred ponovnim zagonom rasti cene.

Dolgoročen trend rasti cene zlata, LBMA popoldanski fiksing (USD/trojsko unčo)

Vir: LBMA

Povpraševanje po naložbenem zlatu se je po analizah organizacije World Gold Council v prvem četrtletju letošnjega leta povečalo za 34 odstotkov. Po mnenju analitikov je povpraševanje veliko na račun šibkih kapitalsih trgov, rastoče inflacije in nepričakovanih geopolitičnih dogodkov.

Največjo stopnjo rasti je cena zlata v zadnjih treh letih dosegla med majem 2019 in avgustom 2020, kar 60 odstotkov. Cena zlata je zrasla za 19 odstotkov od septembra lani do marca letos, ko je cena zlata dosegla vrh. Do sredine aprila se je cena obdržala še na približno tako visokem nivoju, nato pa padla skupaj s cenami na določenih drugih trgih v sredini aprila. Pred nekaj tedni se je cena zlata spustila pod tehnično mejo 1.910 dolarjev za trojsko unčo, kar nakazuje na morebitno kratkoročno korekcijo v naslednjih mesecih. Po drugi strani ni izključeno, da se tehnični indikatorji v naslednjih tednih obrnejo in nadaljnje korekcije ne bo. Predvsem se to lahko zgodi v primeru, da cena zlata ne pade pod spodnjo tehnično mejo, trenutno pri 1.820 dolarjih za trojsko unčo. Vendar je potrebno upoštevati, da so pred nami sezonsko šibki poletni meseci za trg plemenitih kovin in lahko morda večjo rast ponovno pričakujemo jeseni.

Gibanju cene zlata sledi tudi cena srebra, ki je prav tako v aprilu nekoliko padla. Spodnja tehnična meja za srebro se nahaja pri 21 dolarjih za trojsko unčo. Trenutno se cena srebra giblje nekoliko nad 22 dolarjev za trojsko unčo in dokler ne pade pod spodnjo tehnično mejo večje korekcije avtorici poročila ne pričakujeta.

 

Prevod: Špela Poljak