DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2022

Vir: The Aden Forecast

V prvem letu po izbruhu pandemije covid-19 se je bilanca stanja ameriške centralne banke Fed povečala za 4 bilijone ameriških dolarjev. Pred tem je minilo kar nekaj let preden je bilanca stanja Fed dosegla prve 4 bilijone dolarjev. V zadnjem letu se je bilanca stanja Fed povečala za 1 bilijon dolarjev. Tako ogromnega dolga in količin novega denarja v obtoku še ni bilo. Inflacija se nahaja na najvišji ravni v zadnjih 40 letih, 8,6 odstotka. Kljub dvigu obrestnih mer s strani Fed se stopnja inflacije vztrajno povišuje. Dvig obrestnih mer s strani centralne banke je dejansko prenizek in prepozen, da bi lahko bistveno omilil tako visoko inflacijo. Ogromna količina fiat denarja, ki je bil spuščena v obtok v zadnjih letih, pripomore k še večji rasti stopnje inflacije. Rast inflacije upočasni drastičen dvig obrestnih mer, vendar mora biti Fed zelo previdna pri dvigovanju le-teh, saj bi lahko s tem povzročila prevelik padec gospodarske rasti.

Inflacija znatno vpliva na finančne trge in cene surovin, hrane. Cena pšenice se je na primer v zadnjem letu povišala za 62 odstotkov, cena goriva za 60 odstotkov. Vojna v Ukrajini, zaustavitve proizvodnje na Kitajskem v času pandemije in sušne razmere v nekaterih delih sveta so izredno negativno vplivali na cene. Višje cene bodo zmanjšale povpraševanje, to pa potrošnjo, ki sicer poganja gospodarsko rast. Pričakujemo lahko zmanjšanje gospodarske rasti, kar vodi v recesijo, visoka inflacija pa v stagflacijo. Ni izključeno tudi pomanjkanje hrane na globalni ravni.

Po mnenju avtoric zadnjega poročila The Aden Forecast je v času stagflacije najbolj učinkovit portfelj, ki je sestavljen iz plemenitih kovin, obveznic in nekaj denarja. V času inflacije zlato ohranja oziroma plemeniti vrednost premoženja. Dolgoročna slika kaže na močan bikovski trend na trgu plemenitih kovin, saj prav tja naložbeniki alocirajo svoje premoženje v časih visoke inflacije in negotovosti, ki jo ta prinaša. Janet Louise Yellen je pred kratkim napovedala, da bo visoka inflacija trge zaznamovala dolgoročno. Zlato je oprijemljivo varno zatočišče že tisočletja, njegova cena bo po napovedih tržnih analitikov rasla z inflacijo. Zlato je popolnoma neodvisno od bančnega sistema. Centralne banke z ustvarjanjem ogromnih količin fiat denarja iz ničesar ustvarjajo inflacijo. Tiskanje denarja namreč razvrednoti njegovo vrednost, zato so osnovne dobrine dražje oziroma je potrebno zanje dati več denarja.

V letu 2021 so centralne banke povečale monetarne zaloge zlata za 463 ton na globalni ravni, kar je kar 82 odstotkov več kot leto prej. Celotne zaloge monetarnega zlata so ob koncu leta 2021 znašale 35.600 ton, kar je največ v zadnjih 30 letih. Centralne banke že od leta 2010 naprej kupijo bistveno več zlata kot ga prodajo. Neto nakupi centralnih bank, izraženi v tonah, so prikazani na spodnjem grafu. Centralne banke se zavedajo ključnega pomena, ki ga ima zlato v portfelju institucionalnih in pa tudi posameznih investitorjev, kar se odraža v njihovih neto nakupih.

 

Letni neto nakupi monetarnega zlata v tonah

Vir: World Gold Council, Gold Demand Trends, FY 2021

 

Tehnične analize kažejo, da ima zlato v tem trenutku močno podporo pri 1.680 dolarjih za trojsko unčo. Po mnenju analitikov se na trgu zlata postopno oblikuje kratkoročno dno, ki bo v naslednjih mesecih pognalo zlata višje. Cena zlata je trenutno nekoliko volatilna prav zaradi tega, preboj naj bi cena zlata dosegla v naslednjih mesecih, najverjetneje v zadnji četrtini leta, ko bo cena zlata ponovno dosegla višje stopnje rasti. Potencial za rast na trgu zlata in nekaterih drugih plemenitih kovin je zelo velik, navajata avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast. Trenutno je smotrno opazovati, kdaj bo cena zlata presegla zgornjo tehnično mejo 1.880 dolarjev za trojsko unčo, saj v tem primeru lahko v relativno kratkem času ponovno doseže 2.000 dolarjev za trojsko unčo, kasneje pa še višje ravni.

Cena srebra običajno sledi gibanju cene zlata in trenutno nekoliko stagnira. Cena srebra naj bi prav tako počasi dosegla dno, kasneje v tem letu pa naj bi dosegala višje ravni. Najprej mora cena srebra preseči tehnično mejo 21,50 dolarjev za trojsko unčo. Do takrat lahko še malenkost pade, kar bi bila odlična priložnost za nakup dodatne količine investicijskega srebra.

 

Prevod: Špela Poljak