DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2022

Vir: The Aden Forecast

Po največjem dvigu obrestnih mer v zadnjih 28 letih s strani ameriške centralne banke Fed je večina finančnih trgov v zadnjem mesecu beležila padec, tudi trg plemenitih kovin. Gibanje cen plemenitih kovin v zadnjem mesecu je razvidno s spodnjih slik. Za finančne trge je to leto izredno težavno in v takih časih pride v ospredje varnost naložb, zato se naložbeniki pri investicijah odločajo previdneje in sredstva alocirajo v preverjene, stabilne trge. Največji padec je letos beležil trg kriptovalut, približno 70 odstotkov v zadnjih sedmih mesecih, izguba znaša okrog 2 bilijona ameriških dolarjev. Naložba v plemenite kovine še naprej ostaja ena izmed najbolj optimalnih v teh nepredvidljivih in težkih časih, poročata avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast.

Gibanje cene zlata v USD/oz v zadnjem mesecu (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Gibanje cene srebra v USD/oz v zadnjem mesecu (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Gibanje cene platine v USD/oz v zadnjem mesecu (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Gibanje cene paladija v USD/oz v zadnjem mesecu (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Recesija uradno nastopi, ko rast bruto domačega proizvoda (BDP) pade dve četrtletji zapored. V prvem četrtletju tega leta je BDP v ZDA padel za 1,6 odstotka. Torej, v primeru da Fed objavi padec BDP tudi za drugo četrtletje, bo uradno nastopila recesija, kar je po mnenju ekonomistov najverjetnejši scenarij. Potrošnja je pomemben dejavnik gospodarske rasti, ki na račun visokih cen nekoliko upada. Manjše povpraševanje po različnih dobrinah bo zmanjšalo pritisk na dobavne verige, pozitivno lahko vpliva tudi na inflacijo, ki je rekordno visoka, okoli 9 odstotkov. Padec gospodarske rasti ne beležijo le ZDA, temveč je opazen tudi na primer v Rusiji in na Kitajskem. Pojav recesije ne pomeni, da se bo splošna rast cen znižala, celo nasprotno. Skupaj z visoko inflacijo bo nastopila stagflacija. V takšnih časih je za naložbenike najbolj pomembno, da zaščitijo vrednost svojega premoženja.

Korekcija na trgu plemenitih kovin je posledica rasti vrednosti ameriškega dolarja, višanja obrestnih mer in šibkega delniškega trga. Ameriški dolar pridobiva na vrednosti medtem ko druge države po svetu trpijo v ekonomskem smislu. V začetku meseca julija je cena zlata padla pod tehnično mejo 1.800 dolarjev za trojsko unčo in se sedaj giblje okrog 1.700 dolarjev za trojsko unčo. To pomeni, da je trg zlata trenutno v kratkoročnem padanju, ki pa po mnenju avtoric prej omenjenega poročila ne bo trajal več dolgo. V tem času je zlato izgubilo 15,5 odstotka vrednosti v dolarskem smislu, kar je za tovrstne kratkotrajne nihaje navzdol na trgu zlata normalno.

Gledano dolgoročno je zlato najboljša valuta, kar se kaže v njegovi relativno stabilni vrednosti, izraženi v mnogih svetovnih valutah. Zlato je varno zatočišče, kar je eden izmed razlogov, da je želel ruski predsednik Vladimir Putin premestiti zlate rezerve iz Švice v Rusijo. Švica je kljub statusu nevtralne države posvojila sankcije Evropske unije sprejete proti Rusiji, zato transakcije ni odobrila oziroma je zlate rezerve Rusije zamrznila. Povpraševanje po zlatu, posebej s strani centralnih bank, ima zelo pomemben vpliv na njegovo ceno.

Trenutna spodnja tehnična meja se trenutno nahaja pri 1.680 dolarjih za trojsko unčo zlata, kjer ima cena zlata močno podporo in zelo verjetno je, da ne bo padla pod ta nivo. Zgornja tehnična meja se nahaja pri 1.820 dolarjih za trojsko unčo. Ko bo slednjo cena zlata presegla, lahko pričakujemo ponovni zagon rasti cene zlata. Korekcija ni prekinila dolgoročnega trenda rasti cene zlata, trg je namreč dolgoročno gledano v bikovskem trendu.

Cena srebra v splošnem sledi gibanju cene zlata, je pa cena nekoliko bolj padla kot cena zlata. Korekcijo je na trgu srebra poslabšal še padec cene bakra v zadnjem času. Cena srebra še naprej ostaja pod pritiskom, kar se bo najverjetneje zavleklo čez celo poletje. Bolj pozitivne premike lahko na trgu srebra pričakujemo v drugi polovici tega leta, podobno kot za zlato, piše The Aden Forecast.

 

Prevod: Špela Poljak