DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2022

Vir: The Aden Forecast

Letošnje leto je zaznamoval padec vrednosti na večini finančnih trgov. Na mnogih trgih, predvsem delniških, je padec dosegel med 25 in 55 odstotki. Najmanjši padec je zabeležil trg zlata, v višini 5 odstotkov. Izjema je ameriški dolar, ki pridobiva na vrednosti. Povpraševanje po zlatu se je v zadnjem času nekoliko umirilo prav na račun naraščujoče vrednosti ameriškega dolarja in višjih obrestnih mer. Cena srebra je v tem letu padla za 23 odstotkov. Gospodarska šibkost Kitajske, Evrope in nekaterih drugih držav je potisnila cene določenih surovin navzdol, kar je negativno vplivalo tudi na ceno srebra.

Povpraševanje centralnih bank po zlatu vztrajno raste. Švica je pred kratkim na Kitajsko poslala velike količine zlata, natančneje v vrednosti 4,6 milijard ameriških dolarjev, kar je druga največja pošiljka na mesečni ravni od leta 2012. Indija je hkrati iz Rusije prejela rekordne količine fizičnega zlata. Ko je londonska LBMA (London Bullion Market Association) izključila Rusijo iz trgovanja, je Rusija predlagala lasten mednarodni zlati standard, ki med drugim vključuje fiksing cene plemenitih kovin v nacionalnih valutah ključnih držav članic ali v povsem novi monetarni valuti, piše The Aden Forecast.

V tem letu je bilo veliko govora o tržnih manipulacijah na trgu zlata, predvsem s strani velikih investitorjev, kot je JP Morgan. Dva borzna posrednika, ki sta opravljala trgovalne posle za JP Morgan, sta bila tudi pravnomočno obsojena zaradi manipulacije s ceno zlata. S protipravnimi posli sta med pandemijo, ko se je pojavilo večje število arbitražnih priložnosti, pridobila za približno 1 milijardo ameriških dolarjev protipravne koristi, kar je najverjetneje le delček tega, kar si je JP Morgan prislužil na tak način v zadnjih letih.

Trenutni bikovski trend na trgu zlata traja od decembra 2015 oziroma slabih 7 let. Cikličnost trga zlata in tehnične analize kažejo, da bikovski trend doseže vrh na približno 10 do 11 let. Trenutni trend rasti bi lahko dosegel vrh leta 2026 ali v začetku leta 2027. Avtorici zadnjega mesečnega poročila The Aden Forecast sta primerjali prejšnji trend rasti na trgu zlata (2001-2011) in opazili, da se trenutno nahajamo na točki, ki bi lahko bila prelomna. Namreč, v zadnjem bikovskem trendu se je najstrmejša rast pričela ravno nekje po 7 letih. Če so ta predvidevanja utemeljena, se bo pokazalo v naslednjih nekaj mesecih.

Gibanje cene zlata v USD za trojsko unčo od leta 2005 (LBMA popoldanski fiksing)

Vir: LBMA

Pri analizi trga in cene zlata so, tako kot analiza vrhov, enako pomembni kriteriji za prekinitev trenda rasti. Cena zlata se trenutno giblje blizu najnižjih vrednosti iz leta 2021, kar je lahko v tehničnem smislu ključno za gibanje cene zlata v prihodnje. V kolikor cena zlata pade in ostane pod tehnično mejo 1.675 dolarjev za trojsko unčo, lahko doseže tudi naslednjo spodnjo tehnično mejo, ki je 1.536 dolarjev za trojsko unčo. Pri tej vrednosti ima zlato zelo močno podporo, in tudi če jo doseže, se dolgoročni bikovski trend na trgu zlata ne bi prekinil. Kratkoročno gledano je cena v fazi padca, zadnjih 6 mesecev. V tem obdobju (od najvišje vrednosti marca letos pa do najnižje vrednosti septembra) je cena zlata padla za 17 odstotkov v dolarskem smislu. Kar je v povsem normalnih mejah, če primerjamo tovrstne padce od leta 2015 dalje.

Cena srebra je v tem letu še bolj pod pritiskom kot cena zlata. Srebro ima namreč širok nabor uporabe v industriji, posledično je s padcem cene bakra za 34 odstotkov od marca letos padla tudi cena srebra. Industrijsko povpraševanje po srebru predstavlja kar 70 odstotkov celotnega povpraševanja, zato je industrija pomemben dejavnik gibanja cene. Izjeme so strmi padci ali skokovite rasti cene zlata, ki velikokrat povzročijo podobne premike tudi na trgu srebra. Cena srebra je trenutno podcenjena in lahko nadalje pade, razen v primeru da preseže tehnično mejo 22,5 dolarjev za trojsko unčo, kjer ima tehnično podporo.

Prevod: Špela Poljak