DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Pregled trga plemenitih kovin – oktober 2022

Vir: The Aden Forecast

V času izredne negotovosti, padca vrednosti na mnogih finančnih trgih, geopolitičnih napetosti in celo bojazni pred jedrsko vojno, centralne banke povečujejo monetarne zaloge zlata. Po podatkih organizacije World Gold Council so v avgustu centralne banke povečale zaloge monetarnega zlata za več kot 300 ton že peti mesec zapored. Poleg vsega naštetega so trenutne globalne politične in ekonomske razmere še zahtevnejše zaradi ogromnega javnega dolga posameznih držav (z ZDA na čelu), najvišje stopnje inflacije v zadnjih 40 letih, najvišjih obrestnih mer od leta 2007, naraščujoče vrednosti ameriškega dolarja, naravnih katastrof in podobno. V tem turbulentnem času je cena zlata padla na najnižji nivo v zadnjih dveh in pol letih, kar morda ne bi pričakovali. Na trg plemenitih kovin trenutno najbolj negativno vpliva močan ameriški dolar in višanje obrestnih mer s strani ameriške centralne banke Fed. Vendar pa avtorici mesečnega poročila The Aden Forecast opažata, da obstaja veliko dejavnikov, ki bi lahko obrnili trend na tečajnem trgu, kar bi povzročilo padec dolarja. V tem primeru bi skoraj zagotovo prišlo ponovno v ospredje zlato kot varno zatočišče, s tem pa tudi bikovski trend na trgu zlata. Zgodovinsko gledano je do tega še vedno prej ali slej prišlo in je le vprašanje časa, kdaj se bo povpraševanje po zlatu ponovno drastično povečalo, s tem pa njegova cena.

Zlato in srebro sta praktično temelj razvoja monetarnega sistema in ostajata pomemben del tega sistema še danes. Prvi kovanec so izdelali Grki nekje 800 pr.n.št., zlato in srebro sta se kot valuta uporabljala še stoletja prav zaradi njunih edinstvenih lastnosti. Zlato je vedno bilo in vedno bo denar. Zlato je namreč prestalo preizkus časa, saj velja za hranilca vrednosti že tisočletja in nobena druga valuta se ne more meriti s tem. V času gospodarskih in finančnih kriz se zlato vedno znova izkaže kot ultimativno zatočišče. V primeru zloma finančnega sistema posamezni in institucionalni investitorji premestijo naložbe v tiste, ki jih poznajo in jim zaupajo, v zlato.

Trenutno dogajanje na trgu plemenitih kovin lahko primerjamo s tistim iz leta 2008. V obdobju po izbruhu finančne krize so se večinoma vsi finančni trgi soočili z ogromnimi izgubami. Korekcija cene zlata se je zaključila hitro, novembra 2008, ko je suvereno nadaljevala bikovski trend. Leto 2008 je bilo leto kratkoročne korekcije v bikovskem trendu, ki je trajal od leta 2001 do leta 2011, ko je cena zlata dosegla vrh. Cena zlata se še danes giblje relativno blizu tem takrat rekordnim vrednostim, kljub temu da je pod pritiskom zaradi mnogih negativnih dejavnikov, kar je dejansko impresivno.

Cena zlata je v zadnjem mesecu padla pod tehnično mejo 1.675 dolarjev za trojsko učo, vendar ima močno podporo pri 1.630 dolarjih za trojsko unčo. To je meja, na katero bom o pozorni v naslednjih tednih. Avtorici prej omenjenega poročila menita, da gre za kratkotrajno korekcijo, ki se bo v prihodnje preobrnila v močan bikovski trend. Dober znak je tudi ta, da se cena zlata trenutno giblje nad tehnično mejo 1.745 dolarji za trojsko unčo.

Gibanje kazalnika razmerja med ceno zlata in ceno srebra od leta 1970

Vir: Macrotrends

Glede na to, da je cena srebra pred kratkim presegla 19 dolarjev za trojsko unčo, ki trenutno velja za spodnjo tehnično mejo, je mogoče cena srebra v času trajajoče korekcije že dosegla dno. V primerjavi z zlatom je  srebro trenutno zelo podcenjeno. Visoka vrednost kazalnika razmerja med ceno zlata in ceno srebra namreč pove, da je cena zlata izredno visoka glede na ceno srebra. Kazalnik hkrati nakazuje dobro priložnost za nakup srebra in velik potencial za rast njegove cene.

 

Prevod: Špela Poljak