DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – november 2022

Vir: The Aden Forecast

Javni dolg Združenih držav Amerike se letno poveča za približno bilijon ameriških dolarjev in trenutno dosega vrtoglavih 31 bilijonov dolarjev. Z rastjo obrestnih mer hkrati raste strošek dolga oziroma strošek obresti. Iz bilanc posameznih držav je razvidno, da strošek obresti že zdaj predstavlja enega večjih javnih izdatkov. V primeru nadaljnje rasti obrestnih mer bodo izdatki ZDA za obresti kmalu dosegli bilijon dolarjev letno, kar bo sčasoma postalo nevzdržno. Ameriška centralna banka Fed dodatno dviguje obrestne mere s ciljem znižati rekordno visoko stopnjo inflacije. Rast inflacije in obrestnih mer je potisnila gospodarstvo v recesijo, kar je povzročilo padec vrednosti kapitala na delniških in obvezniških trgih. Mednarodni denarni sklad svari, da najhuje šele prihaja, saj naraščajoče obrestne mere povzročajo nestabilnost na globalnih ravni in lahko povzročijo dodatne finančne pretrese.

Trg plemenitih kovin je v zadnjem mesecu beležil pozitivne donose na račun padca vrednosti dolarja in večjega povpraševanja naložbenikov po varnejših naložbah. Zrasla je cena tako zlata kot tudi srebra in platine. Avtorici zadnjega poročila The Aden Forecast na podlagi tehničnih analiz ugotavljata, da bi lahko rast kmalu pomenila konec korekcije, ki traja zadnjih nekaj mesecev. Naraščajoče obrestne mere so namreč v zadnjih mesecih povzročile rast vrednosti dolarja, posledično pa pritisk na trg plemenitih kovin, zaradi česar je prišlo do kratkoročne korekcije. Glede na skokovito rast 10 letnih obresti (z 0,06 % na 4,15 %) je bila korekcija na trgu zlata relativno mila in je trg letos beležil enega izmed najmanjših padcev vrednosti izmed vseh finančnih trgov, kot smo pisali v prejšnjih novicah. Eden izmed ključnih dejavnikov, ki je preprečil strmejši padec cene zlata je veliko povpraševanje po zlatu.

S povpraševanjem po fizičnem zlatu izstopajo predvsem centralne banke, ki so v času korekcije načrtovano večale monetarne rezerve zlata, posebno v tretjem četrtletju tega leta, in sicer za 400 ton, kot prikazuje spodnja slika. Trgovalni podatki hkrati razkrivajo, da je Kitajska od začetka tega leta uvozila več kot 900 ton zlata, kar je že sedaj več kot znaša celoletni uvoz za leto 2021. V juliju je Kitajska uvozila 80 ton zlata, ker je največja količina uvoza na mesečni ravni od leta 2012. Vse kaže, da je Kitajska trdno odločena, da zmanjša dolarske rezerve in s tem izpostavljenost tečajnemu nihanju.

Četrtletni nakupi monetarnega zlata v obdobju 2014-2022, v tonah

Vir: The Aden Forecast, november 2022

Rusija je z več kot 300 tonami letno druga največja država na svetu glede na izkop zlata. Pred februarjem 2022 je Rusija izvažala zlato v države po vsem svetu, kar se je po izbruhu vojne v Ukrajini drastično spremenilo. Izvoz v določene države se je povsem ustavil, dolarske in evrske rezerve Rusije so bile zaradi uvedbe mednarodnih sankcij proti Rusiji zamrznjene, nakupi zlata s strani Rusije pa so se ustavili. Pred vojno je bila Rusija ena izmed vodilnih držav v nakupih monetarnega zlata.

Avtorici poročila v prihodnje pričakujeta nadaljnji padec vrednosti dolarja in s tem rast vrednosti določenih plemenitih kovin. Pred novim zagonom pa je pomembno, da cena zlata najde svoje dno v trenutnem trendu kratkoročne korekcije. Glede na izrazito cikličnost gibanja cene zlata, ki dno doseže na približno 7 do 8 let in vrh na približno 11 let, bi lahko pričakovali, da bo cena zlata dosegla dno že konec tega leta ali najkasneje naslednje leto, vrh pa leta 2026 ali 2027. Cikličnost na trgu zlata je običajna in prisotna že odkar se cena prosto giblje na trgu.

Cena zlata ima trenutno podporo pri 1.700 dolarjih za trojsko unčo in lahko v relativno kratkem času doseže 1.800 dolarjev za trojsko unčo. V kolikor preseže tehnično mejo 1.820 dolarjev za trojsko unčo in se nad tem nivojem obdrži, bi lahko govorili o začetku novega kratkoročnega trenda rasti. Zgornja tehnična meja se za srebro giblje pri 22,20 dolarjih za trojsko unčo. Ko jo preseže, bo cena srebra z lahkoto dosegla večje relativne donose kot cena zlata.  V zadnjem času je zrasla tudi cena platine, ki se trenutno giblje nad tehnično mejo 960 dolarjev za trojsko unčo.

 

Prevod: Špela Poljak