DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – februar 2023

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem času je bilo v zraku nekaj optimizma, saj se je rast inflacije nekoliko umirjala, kar je mnoge vodilo k misli, da se bodo dvigi obrestnih mer s strani centralnih bank morda zaključili predčasno. Toda ta teorija je bila kmalu zavržena, saj je bil potrošniški cenovni indeks (CPI,kazalnik inflacije) nedavno višji od pričakovanj, in sicer 6,4 odstotka na letni ravni. V skrbi, da gospodarstvo potone v globljo recesijo, bo ameriška centralna banka Fed najverjetneje naprej zviševala obrestne mere, saj je stopnja inflacije še vedno zelo visoka. Rekordno visok javni dolg bo v kombinaciji z višanjem obrestnih mer privedel do še večjega kopičenja ameriškega dolga, ki je trenutno 31 bilijonov dolarjev oziroma 125 odstotkov BDP. V teh negotovih in skoraj nevzdržnih ekonomskih razmerah centralne banke zmanjšujejo  mednarodne rezerve v ameriških dolarjih in akumulirajo največje količine zlata v skoraj 60 letih. Kot kaže, centralne banke pričakujejo, da bo vrednost dolarja v prihodnje še padala, in da bo zlato, ki že tisočletja velja za hranilca vrednosti, ostro zraslo.

Kitajska že tretji mesec zapored povečuje zaloge zlata. Nazadnje je Kitajska v tem obsegu kupovala zlato med letoma 2002 in 2019, torej kar 17 let. Kitajska je vodilna država v povpraševanju po zlatu, hkrati pa je tudi ena največjih uvoznic in največja proizvajalka zlata na svetu. Indija še naprej kupuje zlato, vendar nekoliko manj kot lani, razlog je najverjetneje v visokih uvoznih dajatvah na zlato. V tretjem četrtletju leta 2022 se je v Indiji močno povečala količina recikliranega zlata, za skoraj 40 odstotkov v primerjavi z letom prej, kar bi lahko nadomestilo manjše povpraševanje v istem obdobju. World Gold Council pričakuje, da bo v letu 2023 povpraševanje centralnih bank po zlatu še naprej veliko. Edina država, ki trenutno prodaja zlato, je Rusija. Januarja je Rusija prvič prodala nekaj zlata, da bi pokrila proračunski primanjkljaj, saj so prihodki od prodaje nafte in plina padli za 46 odstotkov. Glavni razlog za to so bile sankcije zahodnih držav, zaradi česar je drastično padel izvoz surovin iz Rusije.

Trg zlata je izrazito cikličen in od leta 1967 do danes beleži več 11 letnih obdobij dolgoročnega bikovega trenda. Zadnji 11 letni cikel se je pričel decembra 2015, kar pomeni, da bi cena zlata lahko naslednji vrh dosegla nekje med leti 2026 in 2027. To velja ob predpostavki, da bo tudi tokratni trend rasti trajal približno 11 let kot do sedaj. Na drugi strani zlato na približno 7 let doseže dno. Kot kažejo tehnične analize je bilo tako dno najverjetneje doseženo novembra lani, rast cene zlata pa je bila od takrat impresivna.

V začetku tega leta je zlato beležilo izjemen donos, najboljši v zadnjem desetletju. V primerjavi z najnižjo ceno zlata v zadnjem četrtletju leta 2022 se je cena zlata do konca januarja letos povzpela za 20 odstotkov, cena srebra za 36 odstotkov, delnice rudarskih podjetij pa so dosegle največjo rast, 50 odstotkov. Zlato je konec januarja doseglo najvišjo vrednost v zadnjih devetih mesecih. V februarju je sledil začetek korekcije, ki jo avtorici poročila The Aden Forecast imenujeta korekcija B. Običajno gre za zmerno padanje cene, ki traja nekaj mesecev, temu sledi rast cene, imenovana C rast, ki je običajno najdonosnejša in dolgotrajnejša. Po zaključku korekcije B avtorici poročila pričakujeta nadaljnjo rast cene zlata v dolgoročnem bikovskem trendu, saj bodo investitorji iskali učinkovite načine za zaščito premoženja in varno zatočišče pred gospodarsko negotovostjo. Zlato, kot tudi srebro, namreč nudita zasebnost, zavarovanje pred inflacijo in možnost nadaljnje rasti cene. Vrednost ameriškega dolarja, inflacija in obrestne mere bodo še naprej pomembno vplivale na trg zlata.

Gibanje cene zlata v zadnjih treh mesecih, v USD za trojsko unčo (LBMA popoldnanski fiksing)

Vir: LBMA

Spodnja tehnična meja se za ceno zlata trenutno nahaja pri 1.630 dolarjih za trojsko unčo. Malo verjetno je, da bi se cena zlata spustila pod ta nivo in v tem primeru bi trg zlata prestopil v medvedji trend. Vendar pa ima cena zlata močno podporo pri 1.815 dolarjih za trojsko unčo, ki je trenutno hkrati 15 tedensko, 65 tedensko in 23 mesečno drseče povprečje, kar je nekoliko nenavadno. Cena zlata je sicer 1.630 dolarjev za trojsko unčo dosegla novembra lani. Če v prihodnjih mesecih cena ostane nad tem nivojem lahko sklepamo, da je bilo 7 letno dno doseženo prav novembra in velika verjetnost je, da bo v rasti C cena zlata dosegla nove rekordne vrednosti. Na kratki rok ostaja cena zlata pod pritiskom vse dokler ne preseže 1.900 dolarjev za trojsko unčo. Korekcija cene zlata bo vsekakor odlična priložnost za nakup dodatne količine naložbenega zlata v pričakovanju rasti cene v nadaljevanju leta oziroma v naslednjih letih.

Od oktobra lani je cena srebra zrasla za 36 odstotkov, kar je v relativnem smislu preseglo rast cene zlata. Tudi na dolgi rok je zelo verjetno, da bo cena srebra dosegla višje donose kot cena zlata. Prav tako je investitorjem v srebro v prid razmerje med ponudbo srebra in povpraševanjem. Povpraševanje po srebru namreč vztrajno raste na račun večjega povpraševanje po zeleni energiji. Hkrati raste povpraševanje po srebrnih naložbenih palicah in kovancih. Tako kot pri zlatu se tudi trg srebra trenutno nahaja v kratkoročni korekciji B, vendar pa tehnične analize kažejo na velik potencial za rast cene po zaključku korekcije. Cena srebra lahko pade na 20 dolarjev za trojsko unčo, mogoče še nižje, kar bo priložnost za nakup srebra po ugodni ceni. Tudi ceni platine in paladija sta v trenutno v padanju, pri čemer je padec bistveno večji pri paladiju.

Prevod: Špela Poljak