DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – junij 2023

Vir: The Aden Forecast

V zadnjem mesecu je trg zlata beležil blago korekcijo, vendar ostaja v bikovskem trendu. Negotovost na političnih in ekonomskih tleh podpira bikovski trend, saj zlato velja za učinkovito varno zatočišče že stoletja. Zlato je ultimativna valuta za naložbo v času pretresov in prav zato se vrednost zlata in vrednost ameriškega dolarja na dolgi rok običajno gibljeta v nasprotni smeri. V zadnjih nekaj tednih je vrednost ameriškega dolarja nekoliko narasla, kar se je tudi tokrat odrazilo v korekciji cene zlata. Pri tem je potrebno poudariti, da gre v tem primeru za kratkoročne nihaje in je cena zlata, gledano na dolgi rok, v porastu. 

Na gibanje cene zlata pomembno vpliva tudi inflacija. V splošnem se stopnja inflacije in vrednost zlata gibljeta v isto smer, zato zlato velja kot učinkovito zavarovanje pred inflacijo. Analitiki trga beležijo tudi obdobja, ko se stopnja inflacije in cena zlata gibljeta v nasprotni smeri, vendar so ti premiki običajno kratkotrajni. Avtorici finančnega poročila The Aden Forecast za naslednja desetletja napovedujeta dolgoročno rast stopnje inflacije z občasnimi korekcijami oziroma obdobji stabilne inflacije. Gledano na dolgi rok je bila stopnja inflacije v padanju v obdobju 1980-2020, nato se je trend obrnil in ta rast lahko vztraja prav tako dolgo obdobje, tj. tudi do 40 let. 

Centralne banke želijo z vedno večjim deležem monetarnega zlata v mednarodnih rezervah zmanjšati izpostavljenost tečajnim nihanjem v povezavi z ameriškim dolarjem kot tudi se zavarovati pred inflacijskimi pritiski. S tem ciljem centralne banke načrtno kupujejo zlato, redko ga prodajajo. Globalne zaloge zlata v lasti centralnih bank so pred kratkim padle prvič po več kot letu dni. Turčija je v aprilu namreč prodala 81 ton zlata, poroča World Gold Council, ki sklepa, da je bila prodaja zgolj rezultat lokalnih ukrepov in torej ne gre za spremembo monetarne politike centralnih bank glede nakupov zlata na splošno. Turška centralna banka je zlato prodala na domači trg zaradi izjemnega povečanja povpraševanja po zlatih naložbenih kovancih, palicah in nakitu in hkratne delne prepovedi na uvoz naložbenega zlata. Še ena taka izjema med centralnimi bankami je Rusija, ki zlato prodaja za financiranje izdatkov, povezanih z vojno. 

Nakupi in prodaje monetarnega zlata s strani centralnih bank, v tonah

Vir: IMF IFS, World Gold Council

Od rekordno visokih vrednosti zlata v aprilu in maju se sedaj rast cene zlata umirja. Pred nami so sezonsko mirnejši meseci za trg zlata, in ni izključeno, da med poletjem cena zlata še nekoliko pade. Cena zlata je od novembra lani v kratkoročnem trendu rasti ne glede na korekcijo v zadnjem mesecu in ima močno podporo pri 1.930 dolarjih za trojsko unčo. Dokler se giblje nad tem nivojem cena zlata ostaja v kratkoročnem ciklu rasti. Kako bo v poletnih mesecih je tudi zelo odvisno tudi od vodenja politike Fed glede obrestnih mer in vrednosti ameriškega dolarja. Dolgoročni trend rasti cene zlata ne bo prekinjen tudi v primeru, da cena zlata pade pod 1.930 dolarjev za trojsko unčo, vsaj dokler ne pade pod trenutno tehnično mejo 1.840 dolarjev za trojsko unčo.

Cena srebra je bila v zadnjem mesecu pod pritiskom na račun korekcije cene zlata in bakra, z obema kovinama je namreč srebro tesno povezano. Dolgoročna slika gibanja cene srebra kaže na velik potencial za nadaljnjo rast, ki bo v tem primeru najverjetneje presegla relativno rast cen vseh ostalih povezanih kovin. Avtorici prej omenjenega poročila tako priporočata nakup srebra za daljše časovno obdobje. Cena srebra ima močno tehnično podporo v intervalu med 20 in 21 dolarjev za trojsko unčo in bo ponovni zagon rasti dosegla, ko preseže najvišji nivo cene srebra iz leta 2020, tj. 30 dolarjev za trojsko unčo, kar naj bi bilo le vprašanje časa. Obstaja velika verjetnost, da bo trg bakra v nekaj letih prešel v primanjkljaj, kar bi vsekakor pozitivno vplivalo na ceno bakra in posredno na ceno srebra. Baker se v vedno večjih količinah namreč uporablja v industriji na račun hitro rastočega segmenta električnih vozil.