DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Pregled trga plemenitih kovin – julij 2024

Vir: The Aden Forecast

Eden od možnih, torej verjetnih scenarijev za znižanje ogromnega javnega dolga ZDA je razvrednotenje ameriškega dolarja, navajata avtorici finančnega poročila The Aden Forecast. Nacionalni dolg ZDA znaša več kot 28 bilijonov dolarjev, za kar vlada na letni ravni plačuje obresti v višini 892 milijard dolarjev, ker je več kot znaša strošek nacionalne obrambe. Vrednost ameriškega dolarja dolgoročno pada, kar naj bi se nadaljevalo tudi v prihodnje. Centralne banke iz tega razloga načrtno povečujejo količino monetarnega zlata v mednarodnih rezervah, saj ameriški dolar počasi izgublja svoj edinstveni status v tečajnih rezervah. Po vzoru centralnih bank je zlato optimalna naložba tudi za posamezne investitorje, saj ne le, da vrednost zlata dolgoročno raste, temveč tudi.

Padec obrestnih mer in posledično vrednosti ameriškega dolarja sta v juliju pozitivno vplivala na ceno zlata, ki je dosegla novo rekordno vrednost v višini 2.480,25 ameriških dolarjev za trojsko unčo (17. julij, LBMA popoldanski fiksing). Vrednost zlata se običajno giblje v nasprotni smeri kot višina obrestnih mer in vrednost dolarja. Od oktobra 2023 dalje so vrednost dolarja in obrestne mere v fazi padanja oz. stagnacije, od takrat pa je vrednost zlata močno narasla in dosegla nove rekordne vrednosti. Spodnja slika kaže donose posameznih finančnih naložb v letu 2024. Iz slike je razvidno, da je v letošnjem letu zlato druga najdonosnejša naložba, takoj za ameriškimi delnicami (merjeno glede na donos indeksa S&P 500), ki pa so bistveno bolj tvegana naložba. Srebro na sliki ni prikazano, vendar če bi bilo, bi bilo dejansko na drugem mestu, saj je v tem letu doseglo še nekoliko višji donos kot cena zlata. 

Primerjava donosov posameznih finančnih naložb v letu 2024

Vir: The Aden Forecast – July 2024

Trg zlata in srebra sta v zadnjih mesecih izjemno stabilna, tehnične in temeljne analize pa kažejo na velik potencial za nadaljnjo rast cen. Rast cene zlata in srebra ima, globalno gledano, podporo tako na ekonomski kot tudi na politični strani. Na primer, britanska kovnica The Royal Mint je v času zadnjih volitev v Veliki Britaniji zabeležila 49-odstotno povečanje števila posameznih investitorjev, ki so kupili zlato, količina kupljenega naložbenega zlata pa se je v enem tednu podvojila. Singapur naj bi sčasoma postal vodilno središče zlata za trgovanje, to se namreč vedno bolj premika proti vzhodu. Nakupi zlata v državah v razvoju zelo hitro rastejo, ti trgi pa se v veliki meri nahajajo v Aziji. Singapur je zato v tem pogledu strateško pozicioniran in blizu centralnih bank držav v razvoju. 

Srebro ima poleg naložbene vrednosti tudi pomembno vlogo v industriji. V letu 2023 je industrijsko povpraševanje naraslo za 64 odstotkov, predvsem s strani sektorja, ki izdeluje solarne panele. V letu 2024 naj bi povpraševanje po srebru naraslo še za dodatnih 20 odstotkov, poroča organizacija za raziskave trga srebra The Silver Institute. Povpraševanje po srebru že nekaj časa presega ponudbo, kar ugodno vpliva na gibanje cene srebra. Cena srebra v zadnjem mesecu sicer ni presegla visokih vrednosti iz maja letos in padla pod tehnično mejo 29 dolarjev za trojsko unčo, trenutno se giblje malo nad 27 dolarji za trojsko unčo. Pa vendar, cena srebra ima velik potencial za rast v prihodnje in ob novem zagonu rasti bo zelo verjetno dosegla višje donose kot cena zlata. Zato avtorici prej omenjenega poročila priporočata, da investitorji obdržijo naložbe v srebro dlje časa.