DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Vijolica v jeziku rož pomeni zvestobo in vztrajnost. Vijolico že dolgo podarjajo kot znak ljubezni.
Je zadnji srebrnik iz serije Jezik Cvetja.

Pregled trga plemenitih kovin – september 2024

Vir: The Aden Forecast


Od februarja letos pa do danes je dolarska cena zlata narasla za skoraj 30 odstotkov in trg zlata se uvršča na prvo mesto glede na donose v tem letu. Cena zlata znova dosega nove rekordne vrednosti in se trenutno giblje pri 2.585 dolarjih za trojsko unčo. Cena standardne zlate palice London Good Delivery z maso 400 trojskih unč oziroma 12,4 kg, s katero se trguje na OTC trgu zlata, tako presega milijon dolarjev, kar se do zdaj še ni zgodilo in predstavlja pomemben mejnik na trgu zlata.

Ne glede na visoko vrednost zlata centralne banke nadaljujejo z nakupi (monetarnega) zlata, saj ima ta status varnega zatočišča. V neugodnih in nepredvidljivih ekonomskih in političnih razmerah tako posamezni kot institucionalni investitorji premeščajo svoja sredstva v naložbe, ki nudijo stabilnost in ohranitev realne vrednosti premoženja pa tudi plemenitenje prihrankov. Povpraševanje po zlatu zato s časom narašča. Avstralska kovnica The Perth Mint poroča o porastu prodaje investicijskega zlata za 50 odstotkov v juliju letos.

Vsako povečanje negotovosti, naj bo ta v povezavi z inflacijo, recesijo ali kaj drugega, pozitivno vpliva na ceno zlata. Prav tako na ceno ugodno vpliva šibkejši ameriški dolar in nižje obrestne mere. Pomembno se je vprašati, zakaj centralne banke kupujejo zlato ne glede na ceno ali na primer zakaj se je zlato v tem letu izkazalo kot najboljša naložba kljub močnemu delniškemu trgu? Naraščajoča cena zlata jasno kaže na visoko stopnjo negotovosti na globalni ravni. V takšnih časih je v ospredju finančna varnost in tega se dobro zavedajo centralne banke, ki bi v primeru vojn ali velikih gospodarskih nihanj z veliko zalogo monetarnega zlata veliko lažje prebrodile krizne čase. Zlato v mednarodnih rezervah je ključno za varnost posamezne države, kar se je izkazalo v primeru Rusije. Zaradi invazije Rusije ne Ukrajino v letu 2022 so bila sredstva ruske centralne banke zasežena z razlogom. Istočasno so države v razvoju povečale nakupe monetarnega zlata in masovno prodajale ameriške obveznice, da bi zmanjšale svojo odvisnost od ZDA in povečale stabilnost domovine.

Gledano na dolgi rok izkazuje trg zlata izjemno stabilnost, ki se s časom le še krepi. Po letu 2011, ko je cena zlata dosegla vrh je sledila korekcija, ta je dosegla dno leta 2015. Po treh letih je cena zlata ponovno pričela rasti in dosegla nov zagon leta 2020. Od najnižjih vrednosti novembra 2022 do danes je cena zlata zrasla za skoraj 60 odstotkov, torej v manj kot dveh letih. Trg zlata je v polnem bikovskem trendu, ki mu še ni videti konca. V prihodnjih letih naj bi po navedbi avtoric finančnega poročila The Aden Forecast cena zlata še rasla in dosegla veliko višje vrednosti.

Trg zlata je izredno cikličen in po 30-odstotni rasti od februarja letos bi lahko praviloma sledila korekcija, ki bo glede na tehnične in temeljne napovedi kratkoročne narave. V trenutni kratkoročni fazi rasti, ki jo avtorici poimenujeta rast »C«, je cena zlata do sedaj dosegla skoraj 2.600 dolarjev za trojsko unčo, vendar lahko še nekoliko zraste preden ji bo sledila faza korekcije. Dokler se cena zlata giblje nad 2.500 dolarji za trojsko unčo, korekcije še ne gre pričakovati. Naj poudarimo, da bo tako imenovana korekcija »D« kratkoročne narave in ne bo prekinila dolgoročnega trenda rasti cene zlata. Nihanja so na finančnih trgih običajen pojav in v tem času si trg pripravlja temelje za nov zagon rasti cene.

Cena srebra je na račun rasti cene zlata v tem letu stabilna, vendar jo šibak trg surovin ovira pri konkretnejši rasti. Na ceno srebra vplivajo tako finančni trgi kot tudi industrija. Trenutno je cena bakra, ki je od vseh surovin najbolj povezana s srebrom, v fazi korekcije. Cena srebra je maja letos presegla tehnično mejo 30 dolarjev za trojsko unčo, dosegla 32,40 dolarjev za trojsko unčo nato pa korigirala in se trenutno giblje nekoliko pod 31 dolarji za trojsko unčo. Trg bakra je trenutno v fazi korekcije, vendar dolgoročno gledano v trendu rasti, zato naj bi se gibanje cene bakra v prihodnje obrnilo navzgor in z istočasno rastjo cene zlata bi trg srebra zagotovo spet prestopil v večjo rast. Napovedi so za srebro zelo obetavne, zato avtorici prej omenjenega poročila naložbenikom svetujeta, da obdržijo svoj delež srebra v prihodnjih letih.