DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Borzna in prodajna cena zlata sta najvišji v zgodovini; Irena Moro

POGOJI TRGOVANJA IN NAKUP ZLATA

Pretekli teden sta borzna in prodajna cena zlata presegli vse zgodovinske meje. Za 500 g zlato palico je bilo potrebno odšteti več kot 16.000 evrov,  za kilogram pa več kot 32.000  evrov.

Cenik družbe Moro je v petek, 14. maja ob 12. uri zabeležil zgodovinsko najvišjo borzno ceno  zlata za eno troyaško unčo (31,1035 g), 1.001,29 evrov. Glede na povečan obseg prodaje naložbenega zlata po vsej Evropi, in na prioritete dobave naši družbi, se bodo čakalni roki za prevzem že v tem tednu tudi v Sloveniji podaljšali. Povsem enakim razmeram na področju naložb v zlato smo bili priča v oktobru 2008. Kovnice se namreč na povečano povpraševanje niso dovolj dobro pripravile in niso mogle zadostiti povpraševanju na trgu. Na osnovi naših podatkov imajo zlata za predelavo dovolj, vendar so kapacitete za izdelavo palic in kovancev premajhne. Naložbenikom prepuščamo odločitev, in sicer, da pri naročilu fiksirajo ceno nakupa, znesek poravnajo na transakcijski račun, ter počakajo na dobavo v zadnjih dneh maja. Druga možnost je, da počakate in izvršite nakup glede na borzno ceno, ki bo veljavna ob dobavi. Dovolite nam, da vas v želji po zagotovitvi čim večje diskretnosti nakupa in zadostitvi veljavnim zakonom prosimo, da se izogibate gotovinskim plačilom vnaprej naročenega zlata.

Izogibajte se paničnim nakupom

Največ vprašanj naših strank je seveda usmerjenih v prihodnost gibanja svetovne borzne cene zlata in ostalih plemenitih kovin. Kot vedno doslej, so naša priporočila enaka: del premoženja zavarujte z likvidnim zlatom; nihče pa ne priporoča, da ga morate kupovati pri najvišjih cenah. Vsak padec cene na borzi, ki ga boste izkoristili za nakup zlata bo modra odločitev. Marsikdo je glede na potrebe po denarnih sredstvih tudi že vnovčil svoje dobičke. Napovedi o cenah so zelo nehvaležne in velikokrat tudi zavajajoče, predvsem zaradi izredno nestabilnih gospodarskih trgov. Res pa je, da cena zlata odraža ravno nestabilne razmere na trgu. Vsekakor priporočamo, da se izogibate paničnim nakupom.

V začetku maja je srebro doseglo zgodovinsko najvišjo korelacijo cene z zlatom, to je 71 odstotkov. Ceno 20 USD za trojaško unčo lahko pričakujemo v povezavi z rastjo zlata do konca leta. Predvidena količina izkopa srebra v letošnjem letu je  29.340 ton, medtem ko je predvidena količina, po kateri se bo na trgu povpraševalo 24.164 tone. Vendar ne smemo pozabiti na dejstvo, da srebro kupujemo v evrih, tako, da moramo upoštevati tudi valutno razmerje. Govorice, da srebra na trgu primankuje niso podprte z dejanskimi raziskavami.

V nasprotju s srebrom sta paladij in platina kovini, o katerih se veliko ne govori. Ti dve redki kovini priporočamo za naložbe gospodarskim družbam, ki so zavezane k plačilu DDV. Na trgu jih naložbeniki lahko kupijo v obliki palic in kovancev. Slednji so dokaj redki, saj jih kujeta samo Avstralija in Kanada. Predvidena količina izkopa paladija za leto 2010 je samo 233 ton, platine 226 ton. Tudi hramba teh dveh kovin je zaradi specifičnih mas lažja od srebra.

Irena Moro