DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

GFMS pregled gibanja cen plemenitih kovin, junij 2011

ZLATO

Zaradi nestabilnih gospodarskih razmer je veliko naložbenikov v negotovosti, kam pravzaprav investirati prihranke. Bančnemu sektorju vsekakor ni po volji, da naložbeniki v EU nalagajo denar v zlato, medtem ko  po besedah  predsednika šanghajske borze plemenitih kovin, na forumu LBMA v Šanghaju, kitajska vlada spodbuja ljudi, da svoje premoženje nalagajo izključno v plemenite kovine.

Še vedno priporočamo zlato posameznikom in platino ter paladij za naložbe podjetij. Naložbe v zlato v evropskem merilu še vedno predstavljajo izredno majhen dvoodstotni delež vseh naložb. GFMS, londonski uradni raziskovalni inštitut in glavni partner Societe Generale Banke, je v junijskem poročilu zapisal rast cene zlata v letu 2012. Zato ni pričakovati izboljšanja gospodarskih razmer, cena zlata bo spremenljiva, pričakujemo ceno 1.600 ameriških dolarjev za trojsko unčo.

Naložbeniki, ki želijo ustvariti dobičke in zamenjati zlato za denar,  to lahko storijo kadarkoli. Evropske kovnice v jesenskem času zopet pričakujejo povečan promet z zlatom. Trgovanje je v zadnjem mesecu dni zelo intenzivno v obe smeri. Nekateri naložbeniki zlato menjajo za denar v smislu ustvarjanja dobička, hkrati je tudi veliko naložbenikov ocenilo, da zaradi nestabilne finančne politike EU premoženje zavarujejo z zlatom.

Ne moremo mimo informacije, da je George Soros v maju napovedal prodajo zlata, kar je vplivalo na naložbenike, saj so se prestrašili, da bo cena zlatu padla. GFMS piše, da je bila prodaja vezana na ceno zlata rudnika, za katero pa ni nujno, da je realna, zato prodaja generalno tudi ni vplivala na ceno zlata.

SREBRO, PALADIJ in PLATINA

Za naložbe se je potrebno odločati preudarno. Srebro, kovina o kateri v zadnjem času veliko beremo je po poročilu GFMS precenjena in ga je v rudnikih ter na trgu dovolj. V skupino belih kovin prištevamo še paladij in platino, ki bosta po naši oceni za naložbo še bolj zanimivi. Hkrati sta kovini v manjših enotah kot srebro in višjih vrednosti, zato je hramba bolj prikladna. Pričakuje se, da bo  letos na trgu 263 ton paladija, medtem ko bo povpraševanje po 278,6 tonah. Cena paladija bo med 950 in 1.000 ameriškimi dolarji za trojsko unčo, v kombinaciji z rastjo cene zlata. Pričakovana cena za platino je 1.900 ameriških dolarjev za trojsko unčo. Najnižja cena v juniju in juliju bo okoli 1.700 ameriških dolarjev za trosko unčo. Južnoafriške družbe, ki se ukvarjajo s pridobivanjem platine so Eskom, Lonmin Marikana, Impala Platinum in Aquarius Platinum.

Pričakovani letošnji izkop srebra bo 33.007 ton in bo zadovoljil vse potrebe na svetovnem trgu. Vendar bo poleg povečanega nakupa zlata za zavarovanje premoženja proti inflacijskim tveganjem v drugi polovici letošnjega leta tudi večje povpraševanje po srebru. S tem je pričakovati tudi višanje cene te kovine do vrednosti  48 ameriških dolarjev za trojsko unčo nekje do konca leta. Julija pričakujemo najnižjo ceno srebra.

V juliju bo na pobudo Jeana Clauda Tricheta, predsednika Evropske centralne banke  v Evropskem parlamentu na glasovanju pomembna točka dnevnega reda – odločalo se bo o tem, ali bo zlato uradno uvrščeno med visoko likvidne naložbe v okviru evropske kapitalske direktive CRD (Capital Requirement Directive). Sprejetje tega ukrepa bo pomenilo, da je zlato pomembno menjalno sredstvo (valuta), ki predstavlja visoko likvidnostno rezervo posameznikov in držav.

Uradno poročilo GFMS prejmejo le naročniki, zato ga lahko našim naložbenikom v celoti  posredujemo samo v rubriki plačljive vsebine.