DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Srebrnik 1 oz Una in lev 2024: starodavna legenda upodobljena na kovancu iz čistega srebra. Cena 145 €.

Kupujte visoko likvidno zlato

»Ljudje se še vedno ne zavedajo moči, ki jo nudi zlato kot varna naložba v času krize,« nam je v pogovoru zaupal James Turk, ustanovitelj in lastnik goldmoney.com ter ameriškega patenta za fizični nakup zlata preko spleta.

Zlato je včeraj, 26. januarja 2009, na svetovnih borzah doseglo najvišjo vrednost v zgodovini, izraženo v evrih, in sicer 22,58 evrov za gram zlata. Kovnici Münze Österreich iz Dunaja in Argor Heraeus iz Švice, ki skrbita za redno dobavo fizičnega zlata v Slovenijo, skoraj dnevno naši družbi omogočata nakup določenih izdelkov po borzni ceni z nizkimi pribitki. Še vedno pa je dobava zlatih kovancev Ameriški orel / American Eagle iz kovnice The United States Mint v Evropo prekinjena, vendar ti kovanci za naložbe tako ali tako v večji meri niso dobavljivi.

Naj poudarim, da v družbi Moro priporočamo visoko likvidno zlato! Med najbolj prodajanimi so zlati in srebrni kovanci, Dunajski filharmoniki, kovnice Münze Österreich iz Dunaja. Izdelujejo jih v štirih različnih velikostih in masah. Sledijo zlati kovanci kot so kitajski Zlati panda, švicarski Vreneli, avstrijski Dukati in Krone. Med zlatimi palicami so najbolj prodajane 250g palice tako avstrijske kot švicarske kovnice. Certifikat odtisnjen na palici vsebuje: ime kovnice, čistino zlata, maso palice, ime licenčnega laboratorija in serijsko številko. Pričakujemo, da bo tudi v Sloveniji vse več bank, ki bodo naložbenikom ponudile možnost zastave zlata za lombardno posojilo. V tem primeru banke zahtevajo, da so palice označene s serijsko številko! Pri eni od bank v Sloveniji že lahko dobite omenjeno posojilo.

Srebrne palice so po našem mnenju za fizične osebe kot naložba nezanimive. Pribitek glede na borzno ceno in DDV je previsok, saj skupaj znaša okoli 30 odstotkov. Dobro je tudi vedeti, da srebrnih palic banke po Evropi ne odkupujejo, trgovci pa zanje plačajo odbitke tudi do 5 odstotkov pod borzno ceno. Vrednost srebra je v zadnjih treh letih narasla za 24 odstotkov.

Palice iz platine in paladija trenutno niso na voljo, saj je cena na svetovnih borzah padla pod proizvodne stroške. Razlog je predvsem zmanjšana proizvodnja v avtomobilski industriji in povečana prodaja v ETF skladih. O platini in paladiju kdaj več drugič, vsekakor pa to nista kovini, ki bi ju namenili za prvo naložbo. Enakega mnenja sem za srebrne palice, kot rečeno, če jih kupujete kot fizična oseba.

Naš nasvet je, da kupujte likvidno zlato,  in to v manjših enotah, ter ga predvsem varno shranite. Ne nasedajte obljubam, da naložbeno zlato lahko kupite pod dnevno borzno ceno. Preden se odločite za nakup zlata pri nepooblaščenih prodajalcih svetujemo, da njegovo čistino preverite na Uradu RS za meroslovje.

Irena MORO