DRUŽBA MORO - mednarodno priznani trgovec z zlatom

Levo – akcijska ponudba

Na voljo so različni priložnostni in zbirateljski kovanci po znižanih cenah. Ob nakupu vam poklonimo 3 € kovanec RS.

Zlato kraljuje – avtorica Ana Savič, dne 5.12.2006

Z znova odprto – vsekakor pa ne novo, problematiko pokojnin in socialnega statusa v jeseni našega življenja se odpira vprašanje prihrankov in naložb, ki jih sedaj namenjamo za ohranitev socialnega in premoženjskega statusa tudi v času upokojitve. Za svoj denar trdo delamo in najverjetneje bi vsak od nas želel, da bi ga imeli do konca življenja in tudi zato, da bi pomagali svoji družini. Za to skrbijo različna dodatna pokojninska zavarovanja različnih družb, vendar bi se v tem članku rada osredotočila na dodaten vir, s katerim se to lahko doseže. Kakor velja pri vseh naložbah in v življenju nasploh, namreč da vseh jajc ne nosimo v eni košari, velja isto pravilo tudi za naše prihranke. Razpršitev tveganja in s tem tudi različno donosnost lahko dosežemo z naložbo prihrankov v fizično zlato – zlate kovance in palice, katero v zadnjih letih dosega neverjetne rasti. Letna rast 2005/2006 znaša 28,76%.

Zlato ima namreč to moč, da ščiti nakupno moč. Večina finančnih svetovalcev je mnenja, da bi morali nameniti med 60% in 80% trenutnega dohodka v prihranke, da bi vzdrževali trenuten način življenja tudi po upokojitvi. Torej bi nas morala skrbeti predvsem inflacija. Zlato ima zmožnost hranitve svoje vrednosti. Kot primer lahko navedemo, da je v letu 1920 človek lahko kupil obleko z 20 dolarskim bankovcem ali z 20 dolarskim zlatim kovancem, ki je bil takrat v obtoku. V letu 2006 si sigurno z 20 dolarskim bankovcem ne moremo kupiti obleke, z 20 dolarskim zlatim kovancem, ki je danes vreden 500 dolarjev ali več, pa je to še vedno mogoče.

Varnost v naložbenem portfelju ali portfelju prihrankov (razlika je v namenu), se najučinkoviteje doseže z razpršitvijo in tu se zlato izkaže za pomemben del portfelja. Cene zlata namreč niso vezane na obrestne mere, cene nafte, vojne ali podobne svetovne dogodke na katere kot posamezniki nimamo vpliva. S tem dosežemo stabilnost portfelja. S pomočjo preteklih izkušenj in znanja pridobljenega skozi raziskave in analize trga zlata, vam priporočamo oziroma predlagamo izdelek – kovance ali palice iz čistega zlata glede na vaše specifične potrebe in s tem izdelek, ki bo v največji meri zadovoljil vaše potrebe.

Ana Savič, univ.dipl.ekon.
Finančna svetovalka pri Moro & Kunst d.o.o.
30. november 2006